Grecia expulzează doi diplomaţi ruşi, suspectaţi că ar fi încercat să saboteze acordul cu Macedonia

Grecia intenţionează să expulzeze doi diplomaţi ruşi şi să interzică intrarea pe teritoriul elen altora doi, pe motiv că ar fi încercat să submineze un acord între Antena şi Skopje, privind schimbarea denumirii fostei republici iugoslave, scrie presa greacă.

Potrivit ziarului, Kathimerini, Atena îi acuză pe diplomaţi de faptul ”că au încercat să extragă şi să pună în circulaţie informaţii şi că au mituit funcţionari”.

Grecia a acuzat diplomaţii ruşi că ar fi efectuat activităţi nepotrivite statutului lor, inclusiv activităţi ilegale împotriva securităţii naţionale, notează Kathimerini miercuri, citând surse diplomatice.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, a declarat că Grecia nu va tolera un comportament care încalcă legislaţia internaţională.

”Rusia va lua măsuri reciproce, aşa cum se obişnuieşte în circumstanţe de acest fel”, a declarat pentru AFP, la Moscova un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Acordul între Atena şi Skopje este aşteptat să reduca tensiunea din relaţiile bilaterale ale celor două state şi să permită aderarea Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană.

Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991, însă Grecia a refuzat să accepte numele ţării, considerând că reprezintă o revendicare teritorială pentru una din regiunile sale nordice, care poartă acelaşi nume. Din acest motiv, Grecia a blocat eforturile Macedoniei de a adera la Uniunea Europeană şi la NATO.

În pofida unor relaţii tensionate între Moscova şi Bruxelles, Atena întreţine în mod tradiţional bune relaţii cu Rusia, o ţară de asemenea ortodoxă.

Grecia nu a expulzat diplomaţi ruşi, ca alţi parteneri ai săi, în scandalul otrăvirii în Marea Britanie a unui fost agent dublu rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.