Grecia poate reîncepe să se împrumute pe piețele internaționale, dar se confruntă în continuare cu provocări

Grecia poate reîncepe de luni să se împrumute pe piețele internaționale, după o criză a datoriilor de nouă ani care i-a redus Produsul Intern Brut cu un sfert și a forțat-o să implementeze măsuri dureroase de austeritate. De la izbucnirea crizei, la începutul anului 2010, patru guverne succesive s-au luptat să evite intrarea în incapacitate de plată, bazându-se pe cel mai mare program de asistenta financiară din istorie, de peste 260 de miliarde de euro. Economia Greciei a început din nou să crească, iar rata șomajului începe să se diminueze, dar donatorii, ca Fondul Monetar Internațional, spun că Grecia mai are mult de lucru.

În prezent, Grecia începe să revină la normalitate însă cicatricile sunt vizibile, băncile sunt împovărate cu portofolii mari de credite neperformante, datoria publică a Greciei este în continuare cea mai mare din zona euro, la aproximativ 180% din PIB. Însă chiar şi aşa începe să se vadă lumina de la capătul tunelului. Economia Greciei, care s-a redus cu 26% în anii de criză, a început din nou să crească, turismul traversează o perioadă excelentă iar rata şomajului începe să se diminueze, ajungând la 19,5% de la un vârf de aproape 28%.

„Dacă este o lecţie pe care am învăţat-o de pe urma crizei este că, în orice condiţii, trebuie să încerci să protejezi stabilitatea macroeconomică”, spune Panos Tsakloglou, economist şef al precedentului guvern de coaliţie. „Politicile populiste care pot să câştige voturi astăzi dar care au efecte dezastruoase după câţiva ani trebuie evitate cu orice preţ. Altfel, mai devreme sau mai târziu, vom ajunge din nou în situaţia în care suntem astăzi”, adaugă Tsakloglou.

Economia Greciei a înregistrat, în perioada ianuarie-martie 2018, al cincilea trimestru consecutiv de creştere, cu un avans de 2,3% în ritm anual, semn că relansarea economică ia avânt, graţie exporturilor. Comisia Europeană prognozează pentru acest an o creştere de 1,9%.

Cu toate acestea, există în continuare unele motive de scepticism inclusiv din partea Fondul Monetar Internaţional, care mizează pe o creştere de 2% în acest an şi un avans de 2,4% în 2019 dar avertizează că riscurile externe şi interne sunt orientate în jos.

Autorităţile de la Atena s-au angajat să atingă un surplus bugetar primar, care exclude sumele alocate pentru serviciul datoriei, de 3,5% din PIB până în 2022 şi de 2,2% din PIB până în 2060.

Măsurile de relaxare a datoriei convenite în luna iunie de Grecia cu partenerii din zona euro, care au acceptat să prelungească maturităţile pentru unele credite şi să reducă rata dobânzilor pentru altele, vor uşura revenirea Greciei pe pieţele internaţionale. Aceste măsuri de relaxare a datoriei, la care se adaugă o rezervă de lichidităţi în valoare de 24 miliarde euro, ar trebui să îmbunătăţească sustenabilitatea datoriei Greciei pe termen mediu.

Cu toate acestea, FMI este de părere că sustenabilitatea datoriei pe termen lung rămâne incertă şi este nevoie de o regândire realistă a ipotezelor cu privire la ţintele de excedent bugetar şi creştere economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *