Grecia, primul stat care a validat statutul de membru NATO al Macedoniei

Grecia a validat vineri acordul semnat de NATO cu Macedonia pentru aderarea fostei republici iugoslave la alianţa militară condusă de Statele Unite.

Parlamentul grec a validat protocolul de aderare la NATO a ţării vecine Macedonia cu 153 de voturi „pentru”, 140, „împotrivă” şi o abţinere.

Validarea a pus capăt procesului de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări.

„Aş vrea să spun bun venit Macedoniei de Nord, ţară prietenă a Greciei, o ţară ce trebuie să fie aliat în eforturile de a instala securitatea, stabilitatea şi pacea în regiune”, a spus, vineri seară, prim ministrul Alexis Tsipras înaintea votului din Parlament. „Istoria ne va judeca. Am convingerea că ne-am făcut datoria patriotică. Am făcut ce trebuia”, citează Reuters.

Statele membre NATO au semnat miercuri protocolul de aderare a Macedoniei, la câteva zile după ce Parlamentul Greciei a decis să susţină acordul dintre Atena şi Skopje prin să fie schimbat numele statului balcanic.

Grecia şi Macedonia, stat independent din 1991, au ajuns la o inţelegere istorică privind schimbarea numelui, anul trecut, în ciuda protestelor venite din partea partidelor de opoziţie, iar aceasta a fost validată de Parlament.

Aprobarea de către Grecia a aderării Macedoniei la NATO este ultimul pas din această înţelegere.

Grecia este membră a NATO şi Uniunii Europene şi are drept de veto privind aderarea altor ţări la cele două organisme.

Macedonia este al 30-lea membru al blocului militar occidental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *