Grefierii, REACȚIE BOMBĂ în scandalul Lazăr-Toader!

Grefierii intervin în scandalul dintre procurorul general, Augustin Lazăr, şi ministrul Justiției, Tudorel Toader!

Într-un comunicat de presă, grefierii subliniază că dosarele profesionale ale magistraților au caracter personal, cu atât mai mult cele pentru depunerea candidaturilor în vederea ocupării unor funcții de conducere vacante, iar candidatul trebuind să-și întocmească, personal, dosarul în vederea depunerii candidaturii.

„Potrivit regulamentelor de ordine interioară ale instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, printre atribuțiile grefierilor nu se regăsește vreo atribuție în ceea ce privește întocmirea dosarului profesional al vreunui magistrat pentru depunerea candidaturii în vederea ocupării unor funcții de conducere, cel mult, putând fi vorba despre acordarea unui ajutor/suport magistratului respectiv, din punct de vedere colegial, de către grefier”, arată Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Procurorul general Augustin Lazăr a afirmat, după ce Ministerul Justiţiei a făcut publice documentele referitoare la numirea sa, că a aflat abia după o săptămână de suspans că ordonanţa de clasare invocată de ministrul justiţiei nu a fost emisă, confirmată sau verificată de el, când era procuror la Alba Iulia, apreciind că acesta este „un mod tipic de manipulare prin distorsionarea adevărului”. Lazăr a explicat modul în care a apărut eroarea referitoare la clasarea unui dosar vizându-l pe preşedintele Iohannis, referindu-se la o „eroare de grefă: „Efectuând copii după documente redactate de A. Lazăr, grefiera a fotocopiat, urmare a unei erori generate de identitatea numelui de familie, ordonanța emisă de procurorul șef adjunct de secție Cristian A. Lazăr din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.”

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susține însă că nu este vorba de nicio eroare referitoare la „ordonanţa de clasare din dosarul de candidatură a lui A. Lazăr”. „Întrebarea mea era următoarea – cum se justifică o astfel de ordonanţă în dosar”, a spus ironic Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *