Greșelile făcute spionajul militar rusesc în Marea Britanie au dus la deconspirarea a sute de spioni din Europa

Autoritățile britanice sunt convinse că știu totul despre tentativa de asasinare a fostului agent dublu Serghei Skripal, lanțul de comandă ducând până la președintele rus Vladimir Putin. Celula care a stat în spatele atacului de la Salisbury a fost descoperită, iar serviciile secrete ruse vor avea nevoie de câteva decenii pentru a-și recăpăta poziția în Marea Britanie, relatează The Telegraph.

Potrivit cotidianului britanic, care citează surse apropiate dosarului, autoritățile de la Londra au eliminat această celulă în timp ce anchetau otrăvirea cu Noviciok, un agent neurotoxic, a fostului spion GRU și colaborator MI6 Serghei Skripal, găsit inconștient la începutul lui martie anul trecut pe o bancă din Salisbury, un oraș medieval din sudul Angliei.

Suspecții au fost identificați de o celulă antiteroristă, care a pus cap la cap imagini surprinse de camerele de supraveghere și diverse informații, precum detalii despre zbor, despre șederea agenților sub acoperire etc.

Aceste informații nu ar fi ajuns în mâna autorităților britanice fără o serie de gafe a GRU. De exemplu, GRU a fost neglijent cu detaliile din pașapoartele celor doi agenți trimiși să-l lichideze pe Skripal: mai multi agenti sub acoperire au primit pașapoarte care aveau serii de înregistrare consecutive.

Astfel, serviciile de informații din UE au reușit să detecteze agenții trimiși în străinătate sub acoperire. Așa s-a ajuns la demascarea spionilor Aleksandr Mișkin și Anatoli Cepiga, care au acționat ca Aleksandr Petrov, respectiv Ruslan Boșirov. Alți 40 de agenți ruși au fost descoperiți pe lângă cei doi, cu toții având menționat pe pașapoarte adresa Horoșevskoie Șose 76B, sediul central al GRU.

În plus, Aleksei Moreneț, unul dintre spioni, a înregistrat un automobil Lada pe adresa din Moscova a unei unități a GRU.

Informații suplimentare despre activitățile GRU în Europa au fost obținute în urma arestării la Haga a unor agenți ruși care spionau Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

În plus, valul de expulzări de diplomați ruși care a urmat atacului de la Salisbury a dus totodată la distrugerea rețelei de agenți sub acoperire.

„GRU va avea nevoie de decenii pentru a-și recâștiga poziția în Marea Britanie“, a subliniat sursa sus-menționată.

Dar tot presa britanică scrie că Federația Rusă încearcă să-și refacă rețeaua de spioni din Marea Britanie, după ce, în 2018, a fost destructurată o bună parte din rețeaua agenților ruși, ca urmare a atacului de la Salisbury.

Potrivit dailymail.co.uk, autoritățile britanice sunt îngrijorate de tentativele Rusiei de a-și reface rețeaua de spioni. Britanicii consideră că după ce atacul din Salisbury s-a dovedit a fi o operațiune eșuată, de spionaj în Regatul Unit se va ocupa Serviciul de Spionaj Extern al Rusiei.

Britanicii susțin că atacul din Salisbury a fost pus la cale de GRU.

Specialiștii din Marea Britanie spun că frica este mai mare de Serviciul de Spionaj Extern, din cauza că spionii din cadrul acestei structuri sunt mult mai profesioniști decât cei din GRU.

Anterior, și publicația The Mirror scria că spionii ruși și-au început deja acțiunile în Marea Britanie. În același timp, diplomații expulzați în primăvara anului 2018 după atacul din Salisbury și-au reluat acțiunile de spionaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *