Grupul de la Vișegrad va discuta , la Budapesta, despre candidaţii pentru posturile cheie din UE

Liderii din Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia – Grupul de la Visegrad – vor discuta joi, la Budapesta, privind posibili candidaţi pentru posturile cheie din UE, un semn al coordonării între statele din Europa de Est, transmite Reuters.
Statele membre UE trebuie să aleagă preşedinţi pentru Comisia Europeană, Consiliul European, Parlamentul European şi Banca Centrală Europeană. Cele patru state est-europene, toate foste ţări comuniste, doresc să îşi mărească reprezentarea în posturi cheie.

„Va fi o întâlnire informală despre care nu vă pot spune mai multe”, a declarat Bertalan Havasi, secretarul de presă al premierului ungar Viktor Orban, adăugând că nu există planuri privind un comunicat final. El a refuzat să comenteze privind candidaţi din estul Europei pentru posturile cheie deşi Orban a declarat în mai că Grupul de la Visegrad va avea o poziţie comună privind acest subiect

Negocierile pentru funcţiile importante caută un echilibru între interesele individuale are statelor, ale grupurilor de ţări şi ale partidelor politice. Liderii UE se vor întâlni pe 20-21 iunie pentru a negocia privind posturile.

Grupul de la Visegrad are o abordare dură privind probleme precum migraţia şi se opun deciziilor care ar aduce o concentrare a puterii spre instituţiile UE, în loc de guvernele naţionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *