Grupul pentru Dialog Social  cere demisiile lui Valer Dorneanu şi Tudorel Toader

Motivând că aceştia s-au aflat la conducerea instituţiilor „găsite culpabile de CEDO” în cazul revocării fostului procuror-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Grupul pentru Dialog Social cere demisia preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, şi a lui Tudorel Toader, din funcţia de reprezentant al României în Comisia de la Veneţia şi din cea de rector al UAIC din Iaşi.

„Această decizie aruncă o lumină asupra României ultimilor ani, în care asaltul la adresa independenţei justiţiei a avut loc în mod repetat şi pe toate fronturile: modificarea legilor în Parlament, hărţuirea de către politicieni a magistraţilor, campania de discreditare a lor dusă de instituţiile media aservite intereselor politice etc. Valoarea simbolică a acestei reparaţii este enormă. Într-un gest de mare nobleţe, doamna Laura Codruţa Kovesi a acţionat în instanţă statul român şi a câştigat, dar fără să ceară daune materiale care ar fi împovărat tot cetăţenii români. Nu a cerut nimic decât dreptate. Faptul că Laura Codruţa Kovesi a devenit un simbol al luptei anticorupţie şi al spiritului corectitudinii atât în România, cât şi peste hotare, prin lupta sa dusă cu competenţă şi curaj, este acum încă o dată confirmat şi justificat. O felicităm pentru consecvenţă!”,  se  precizează într-un comunicat al Grupului de Dialog Social.

GDS menţionează că instituţiile româneşti trebuie să tragă învăţăminte de pe urma acestei decizii pentru ca „România să nu mai deraieze nicicând atât de flagrant de la calea pe care s-a angajat, calea europeană”.

 

Conform GDS, în decizia CEDO se precizează explicit că CCR a cauzat încălcarea articolului 6 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil, iar Ministerul Justiţiei a cauzat încălcarea articolului 10 al Convenţiei privind dreptul la libera exprimare.

„Prin urmare, cerem demisia celor două persoane aflate atunci la conducerea acestor instituţii găsite culpabile de CEDO – domnii Valer Dorneanu (din funcţia de Preşedinte al CCR) şi Tudorel Toader (din funcţia de reprezentant al României în Comisia de la Veneţia, precum şi din cea de rector al UAIC din Iaşi)”, mai adaugă GDS.

Marţi, Laura Codruţa Kovesi a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA.

Potrivit CEDO, România a încălcat drepturile procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin revocarea acesteia din funcţie înainte de încheierea mandatului.

Ministerul Justiţiei a anunţat că va propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia, ca urmare a implicaţiilor deciziei CEDO privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *