Guvernul a împrumutat încă 423 milioane de euro

Guvernul a împrumutat 423 milioane de euro prin vânzarea de obligațiuni în euro băncilor și investitorilor de pe piața locală.

În urmă cu circa o lună, Guvernul a împrumutat de pe piețele externe 3 miliarde de euro, cea mai mare sumă atrasă la o singură ieșire pe extern.

Ultimele date prezentate arată că Executivul a înregistrat un deficit bugetar de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB, în primul trimestru al acestui an, în urcare de la 4,46 miliarde lei, 0,48% din PIB, în primele trei luni ale anului trecut.

Cheltuielile au crescut cu peste 13%, mai accelerat decât veniturile, care au avansat cu 12,5%. Cheltuielile statului cu personalul sunt în urcare cu aproape 26%, în timp ce sumele alocate pentru investiții au stagnat la 4,9 miliarde de lei. În luna martie, ultima din primul trimestru, deficitul a urcat cu circa 300 de milioane, la 5,5 miliarde, după ce după ianuarie-februarie se situa deja la 5,2 miliarde de lei. În martie este termenul pentru declararea și plata impozitului pe profit pe anul precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat s-au situat la 80,2 miliarde lei, cu 13,2% mai mari față aceeași perioadă a anului precedent. Cheltuielile de personal se află în urcare cu 25,7% față de cele realizate în primele trei luni ale anului 2018, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 18% față de primele trei luni ale anului precedent. Creșteri semnificative au fost înregistrate atât la bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, dar și la bugetul de stat.

Statul împrumută lunar sume uriașe pentru a face față plăților salariilor și pensiilor, iar dobânzile la acre se împrumută România sunt foarte mari, peste cele ale Greciei, de exemplu, stat care a fost în pragul falimentului și a fost salvat prin împrumuturi acordate de Uniunea Europeană și FMI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *