Guvernul Dăncilă contestă raportul celei mai mari agenții de rating din lume

Cea mai mare agenție de rating a riscului de credit din lume, Standard & Poors’s, a clasat România la nivelul BBB, adică ultima treaptă din gradul recomandat pentru investiţii, ratingul de ţară al României. Potrivit agenţiei, Guvernul Dăncilă a contestat clasarea, însă S&P susține că în ceea ce ne privește nu se întrevede o modificare a perspectivei decât,  cel mai probabil, în rău, de la „stabilă” la „negativă”. S&P va reveni cu o decizie peste două săptămâni.

„Ratingul României este susţinut în continuare de nivelul moderat al datoriei private externe şi de cel al datoriei publice, şi de perspectivele bune de creştere economică. În opinia noastră, eficienţa instituţională a României rămâne slabă, totuşi, ceea ce limitează ratingul. În timp ce România continuă să beneficieze de poziţii solide ale stocului fiscal şi extern, credem că creşterea notabilă a deficitului fiscal şi a deficitelor externe peste timp vor consuma din aceste buffere şi vor face economia României tot mai vulnerabilă la răcirea secvenţei economice”, notează agenţia americană, potrivit profit.ro.

În evaluarea din august 2018,  S&P critica, printre altele, orientarea politicii fiscale pe consumul pe termen scurt, prin politica de creştere a salariilor bugetarilor şi pensiilor, cu neglijarea investiţiilor în infrastructură şi a reformelor în educaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *