Guvernul grec a anunțat că va demola mii de construcţii ilegale din regiunea Attica unde au avut loc incendiile soldate cu 91 de morți

Grecia va demola mii de construcţii ilegale, a anunţat marţi premierul Alexis Tsipras, după ce s-a constatat că o clădire construită ilegal ar fi blocat zeci de oameni într-un incendiu de vegetaţie la 23 iulie.

Tsipras, al cărui guvern a fost acuzat pentru reacţia înceată la dezastrele provocate de incendii, a anunţat că vor fi demarate imediat procedurile de demolare a 3200 de clădiri din regiunea Attica, care include şi capitala Atena. „La fel vom proceda şi în restul Greciei”, a declarat premierul la Lavrio, la est de Atena, în apropiere de oraşul Mati, devastat de incendii.

Cel puţin 91 de oameni au murit, mulţi fiind blocaţi în labirintul străzilor înguste, cu rute către coastă împrejmuite ilegal, potrivit legislaţiei elene. Sunt foarte multe construcţii fără autorizaţii, situaţie foarte frecventă în Grecia. „Suntem hotărâţi să nu uităm nimic şi ne vom asuma răspunderea (politică)”, a subliniat Tsipras.

Şeful protecţiei civile din Grecia a demisionat luni, a doua zi după ce guvernul i-a schimbat din funcţie pe şefii poliţiei şi pompierilor, în urma valului de indignare din rândul opiniei publice în legătură cu reacţia autorităţilor la incendiul de vegetaţie soldat cu cel puţin 90 de morţi, la 23 iulie, informează Reuters.

Yannis Kapakis, în vârstă de 60 de ani, secretar general al departamentului pentru protecţia civilă din Grecia, şi-a prezentat demisia ministrului de interne Panos Skourletis, a precizat un oficial din minister.

Înainte de a conduce protecţia civilă, Kapakis a fost general de brigadă în serviciul de pompieri, până în 2013.

Secretariatul general pentru protecţia civilă din Grecia are misiunea de a elabora evaluări de risc şi planuri de prevenţie şi răspuns legate de dezastre naturale şi situaţii de urgenţă, precum şi de a coordona operaţiuni de reabilitare şi de a informa publicul în legătură cu astfel de situaţii.

Duminică, guvernul elen, aflat sub tirul criticilor pentru modul în care a gestionat incendiul de la est de Atena, soldat cu 90 de morţi, după un nou bilanţ, a anunţat că i-a înlocuit din funcţie pe şefii poliţiei şi pompierilor. Decizia anunţată duminică a intervenit la două zile după părăsirea funcţiei de către ministrul adjunct pentru ordine publică şi protecţia cetăţenilor, Nikos Toskas, acuzat de opoziţie şi mass-media pentru „managementul defectuos” în timpul incendiului din 23 iulie, cel mai grav de până acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.