Guvernul încearcă să oprească greva din educație: Se lucrează deja la actele normative care să pună în practică ceea ce guvernul a anunţat

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat luni, după negocierile cu sindicatele din educaţie, că se lucrează deja la actele normative care să pună în practică ceea ce guvernul a anunţat deja de duminică. La rândul lui, ministrul Muncii, Marius Budăi a arătat că ordonanţa este gata şi că anexa 8 va fi închisă, privitoare la legea salarizării, fiind incluse în actul normativ şi bonusurile. ”Le-am spus foarte clar că şi în programul de guvernare vor fi prioritari, aşa cum trebuie şi în legea salarizării vor fi primii care vor primi sumele suplimentare”, a afirmat Budăi.

Ministrul Muncii a fost întrebat când se va vedea din nou cu cei din educaţie. ”După cum aţi văzut şi ieri deschiderea coaliţiei, răspunsul este oricând. Începând din clipa asta, oricând, acuş, imediat, mâine, răspoimâine, oricând. Asta am făcut ieri, i-am chemat la întâlnire. Aşteptăm, le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat şi discutarea calendarului, am avut anumite concluzii (…) urmează răspunsul dumnealor după care discuţiile continuă”, a afirmat ministrul, citat de news.ro.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru a spus: ”Aş adăuga la deschiderea pentru dialog pe care Guvernul a arătat-o şi care se regăseşte atât la Ministerul Muncii cât şi la Ministerul Educaţiei (..) Ceea ce se întâmplă acum, menţinând deschisă uşa dialogului, singura care poate soluţiona aceste revendicări care care iată că au generat situaţii nedorite, cu copii care se află în prag de examen şi care îşi sporesc emoţiile acum şi pe fondul acestei greve, motiv în plus să le mulţumim profesorilor care au înţeles să se prezinte la şcoală, să aibă grijă de copii şi ne menţinem speranţa ca la finalul acestui dialog care este totuşi continuu vom găsi şi soluţii”.

”Ce se întâmplă între timp este că se lucrează deja la actele normative care să pună în practică ceea ce guvernul a anunţat încă de ieri la întâlnirea cu liderii din educaţie”, a anunţat Dan Cărbunaru.

Ministrul Marius Budăi a intervenit şi a spus că este gata deja ordonanţa de urgenţă.

”Probabil până diseară sau mâine dimineaţă cel târziu va fi pusă în transparenţă publică, trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă. Aşa cum s-a discutat, Anexa 8 va fi închisă, privitoare la legea salarizării şi s-a discutat despre acele persoane din educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic, sunt cuprinse în anexa 8 şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe finalul anului 2022 a legii salarizării. Ordonanţa va cuprinde inclusiv acele bonusuri pentru cadrele didactice debutante”, a afirmat Budăi

Despre faptul că sindicatele au refuzat oferta Guvernului, ministrul Muncii a spus:”Asta face parte din dialog şi vom dialoga în continuare. Eu vă spun ce se întâmplă practic. Practic, ce s-a decis ieri astăzi este deja înfăptuit. (..) Eu nu sunt liderul coaliţiei ca să vă răspund la aceste întrebări, vă spun doar că deschiderea la dialog rămâne în continuare, pentru a rezolva problemele”. ”Am scurtat perioada de implementare a legii salarizării şi le-am spus foarte clar că şi în pşrogramul de guvernare vor fi prioritari, aşa cum trebuie şi în legea salarizării vor fi primii care vor primi sumele suplimentare”, a afirmat Budai.

Dan Cărbunaru a mai arătat că ”există resurse pe care Guvernul le-a alocat deja, comparativ cu bugetele din anii anteriori” şi a precizat că bugetul anului 2022 a fost mai mare cu două miliarde de lei faţă de cel din 2021, pentru educaţie, iar bugetul din 2023 este cel mai mare buget alocat educaţiei în ultimii 30 de ani”.

”Important este ca soluţiile pe care Guvernul le prezintă, aşteptările sindicatelor să se regăsească într-o formă de dialog şi nu într-o formă de protest cum e cazul acestei greve care, repret, pune într-o situaţie delicată şi complicată nu doar funcţionarea sistemului dar mai ales copiii care se pregătesc în această perioadă de examene”, a afirmat Cărbunaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *