Guy Verhofstadt lucrează la formarea unei noi mişcări politice, alături de partidul lui Macron

Fostul premier belgian Guy Verhofstadt a anunţat duminică formarea unei noi mişcări politice, alături de partidul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, informează AFP.

Într-un interviu pentru cotidianul Ouest-France, Verhofstadt, liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din Parlamentul European a declarat că are în comun cu Macron analiza şi propunerile politice, iar iniţiativa comună cu La République En Marche, partidul prezidenţial francez, va fi lansată în octombrie, eventual în cadrul unui nou grup parlamentar european.

Liderul liberal european Guy Verhofstadt a afirmat că grupul său este gata să intre în campanie alături de preşedintele francez, Emmanuel Macron, în vederea alegerilor europarlamentare de anul viitor. S-ar crea astfel, spune el, o mişcare ce ar constitui „alternativa pro-europeană la naţionalişti“, relatează Politico.eu.

Într-un interviu acordat cotidianului francez Ouest-France, Verhofstadt a spus că grupul ALDE din Parlamentul European şi partidul lui Macron La République En Marche şi-ar „păstra simbolurile“, dar ar avea ca obiectiv „crearea unui grup decisiv în viitorul Parlament şi a unui instrument pentru a opri valul naţionalist“.

Însă Christophe Castaner, şeful executiv al formaţiunii La République En Marche, a distanţat partidul lui Macron de aceste afirmaţii. „Nu suntem gata pentru o alianţă“, a declarat acesta pentru Reuters.

Potrivit lui Verhofstadt, noua mişcare, ce ar urma să fie lansată în octombrie, nu are deocamdată un nume, însă o opţiune ar fi „Generaţia Europa“.

„Va fi ceva nou, o mişcare“, a afirmat fostul premier al Belgiei Guy Verhofstadt, adăugând că grupul său este pregătit să participe la o astfel de acţiune.

Dar, încă de când a devenit preşedinte – în mai 2017-, Macron a optat pentru a nu-şi alinia propria mişcare cu ALDE, care împărtăşeşte însă multe dintre punctele sale de vedere în plan politic.

Preşedintele francez a numit o echipă condusă de Castaner pentru a pune la punct o amplă listă pro-europeană, care să abordeze toate subiectele importante începând de la statul de drept şi până la egalitatea de gen.

De altfel, Castaner a lucrat la o platformă electorală alături de alte partide cu o orientare similară, cautând să creeze o forţă „progresivă“, inclusiv cu partidul spaniol de centru-dreapta Ciudadanos. Iar în urmă cu câteva zile s-a întâlnit cu Verhofstadt pentru a discuta despre o potenţială alianţă.

Acesta din urmă a afirmat că împărtăşeşte multe dintre opiniile lui Macron privind modalitatea de reformare a Europei şi s-a alăturat criticilor preşedintelui francez la adresa aşa-numitului proces „Spitzenkandidat“ în care partidele europene îşi aleg un candidat de top, iar câştigătorului îi revine funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

În opinia lui Verhofstadt, acest procedeu „rămâne un sistem în care Angela Merkel decide cine va fi următorul preşedinte al Comisiei“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *