HALUCINANT. CSM cere cercetarea procurorului DNA care s-a opus judecătorilor din dosarul Colectiv care voiau „spălarea” penalului Piedone

Secţia pentru judecători a CSM a constat din nou că procurorii DNA au afectat independenţa judecătorilor. De această dată, este vorba despre cererea de recuzare formulată de procurorul de şedinţă din dosarul „Colectiv” împotriva judecătorilor din completul de la Curtea de Apel Bucureşti.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că a fost afectată independenţa şi imparţialitatea judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti învestiţi cu soluţionarea dosarului „Colectiv” şi a judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cererii de recuzare formulate de DNA în cauză. (unanimitatea voturilor valabil exprimate – 5 Da, 4 Nule)”, se arată în soluţia CSM.

De asemenea judecătorii din CSM îi cer procurorului-şef al DNA, Crin Bologa, să-l dea afară pe procurorul care a formulat cererea de recuzare.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea procurorului șef DNA pentru a evalua posibilitatea revocării domnului procuror, titular al cererii de recuzare, în temeiul art. 87 alin. (8) din Legea nr. 304/2004, republicată, cu modificările si completările ulterioare”, se mai arată în soluţia adoptată de CSM.

Textul de lege invocat are următorul conţinut: „Procurorii numiți în cadrul Direcției Naționale Anticorupție pot fi revocați prin ordin al procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, cu avizul conform al secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuțiilor specifice funcției sau în cazul aplicării unei sancțiuni disciplinare.”

La termenul din 14 aprilie 2021, judecătorii Adina Pretoria Dumitrache şi Andrei Viorel Iugan au pus în vedere procurorilor și părților din dosarul Colectiv că la următorul termen se va pune în discuție, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unor infracțiuni reținute în sarcina inculpaților. Decizia Curții de Apel București a avut la baza necesitatea punerii în aplicare a dispozițiilor Deciziei nr.250/2019 a Curții Constituționale și a prevederilor legale în materie.

Numai că procurorul de caz, a apreciat că, prin punerea, din oficiu, a schimbării încadrării juridice a infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, se știrbește aparența de imparțialitate și se afectează negativ actul de justiție în dosarul Colectiv, motiv pentru care a formulat, la o săptămână de la decizia instanței, o cerere de recuzare a completului. Cererea de recuzare a fost respinsă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.