HALUCINANT! Ministrul USR, Stelian Ion, pune Justiția în mâna penalilor sprijiniți de PSD! Numirile la Parchetul General, DNA, DIICOT, doar cu aprobarea CSM

Ministerul Justiției a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de modificare și completare a celor trei legi ale justiției. Una dintre modificările importante aduse legii privind statutul magistraților vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT.

Astfel, au fost trimise CSM pentru avizare propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Una dintre modificările importante aduse legii privind statutul magistraților vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT. Acum, aceștia sunt numiți în funcție, la propunerea președintelui cu avizul consultativ al DNA.

Modificarea propusă este ca șefii marilor parchete să poată fi numiți doar cu avizul favorabil al CSM. În cazul unui aviz negativ, procedura de numire se oprește.

Chiar dacă nu mai este prședinte al CSM, Lia Savonea conduce, de facto, acestă instituție dominată de oamenii PSD. Savonea, fost președinte al Curții de Apel București, al cărui soț, avocat, a fost coleg de cabinet cu Cătălin Voicu, senator PSD arestat și condamnat pentru că aranja procese la Curtea Supremă. Din Secția pentru judecători fac parte și Gabriela Baltag, Nicoleta Tant și Evelina Oprina, prezente frecvent în studiourile Antena 3.

In iunie 2005, schimbarea legislatiei în sensul trecerii competenței de numire la Președintele Romîniei, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul consultativ al CSM, a fost promovata prin pachetul legislativ privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei de catre fostul ministru Macovei. Dupa asumarea raspunderii in Parlament de catre guvern asupra pachetului legislativ, principalul partid de opozitie, PSD, alaturi de PRM, ca si unii magistrati de la Inalta Curte au atacat si la Curtea Constitutionala unele legi din acest pachet, dar articolul privitor la numirea procurorilor nu a fost considerat neconstitutional.

PSD a continuat sa atace constant pachetul de legi, sustinind ca noile legi vor duce la subordonarea parchetelor si a procurorilor de catre institutia prezidentiala si de catre ministrul justitiei. Monica Macovei a precizat ca toate modificarile sunt constitutionale si au rolul de a asigura o mai mare independenta a magistratilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.