HALUCINANT. Traficanţii de copii, uitaţi de Justiţie până s-au prescris faptele, cer despăgubiri de milioane de euro de la statul român: erau camerele insalubre la penitenciar!

Doi dintre membrii rețelei de traficanți de minori din Țăndărei care au fost achitați după ce s-au prescris faptele au dat statul în judecată și cer despăgubiri de 1,5 milioane de euro, scrie pressHub. Reamintim că cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, în decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureş, după ce faptele s-au prescris.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice.

Nelu Stoian a deschis, prin avocat, un proces împotriva statului român și cere 1 milion de euro deoarece a fost arestat și apoi judecat 10 ani fără a fi condamnat. Un alt fost inculpat, Ilie Radu cere 500.000 de euro despăgubiri civile de la ministerul de Finanțe după ce, susține el, „a fost trimis în judecată de două ori pentru aceleași fapte”. De asemenea, fiecare mai cere 50.000 de euro despăgubiri civile pentru deplasările la instanță de la Țăndărei sau Marea Britanie la Miercurea Ciuc, pentru cazare și pentru plata avocaților.

Conform actelor de la dosar, cei doi au invocat și condițiile de detenție pe durata arestului preventiv, cu camere insalubre, „fără cubajul necesar de aer în penitenciarele din București și Miercurea Ciuc, iar mâncarea nu era conformă” și că au trebuit să participe la 100 de ședințe de judecată.

Cei doi mai susțin că DIICOT nu a reușit să adune dovezi că au fost implicați în traficul de minori, deși s-au constituit echipe comune de polițiști și procurori, iar presa i-ar fi denigrat timp de un deceniu, deși trebuiau să beneficieze de prezumția de nevinovăție. În plus, „reputatia noastră a fost lezată în societatea civilă din Țăndarei unde ne-am născut și locuit”, se mai arată în documentele dosarului de la Curtea de Apel București, conform pressHub.

Procesul s-a judecat la Tribunalul Ialomița, unde au pierdut. Acum a ajuns la Curtea de Apel București, dar această instanță a suspendat momentan cauza. Motivul este acela că Stoian și Radu au cerut Tribunalului Harghita completarea dispozitivului sentinței de achitare din februarie 2019 cu mențiunea că măsurile preventive luate împotriva lor au caracter nelegal.

Statul român, prin ministerul Finanțelor Publice, a depus întâmpinare și a acerut respingerea acțiunii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *