Halucinat! Renate Weber, eurodeputat ALDE, contestă parteneriatul strategic cu SUA și susține că România a provocat Rusia prin instalarea scutului de la Deveselu!

Eurodeputata ALDE Renate Weber contestă, în cadrul unui interviu publicat de QMagazin, parteneriatul strategic cu SUA și susține că autorităţile de la București au greșit când au acceptat instalarea scutului antirachetă pe teritoriul României. 

Interviul a fost realizat de Bogdan Dunca, colaborator la Sputnik.md, pricipalul canal de propagandă al Rusiei, dar și susținător al atacurilor PSD la adresa justiției.

Cu Statele Unite e o altă poveste. Știu că e partenerul nostru strategic…dar nu prea înțeleg ce anume înseamnă asta. Să dăm bani în neștire pentru industria de armament americană? Sincer, nu cred că aveam nevoie de asta. Înțeleg că ne apără de ruși. Dar mi se pare că asta se întâmplă pentru că noi i-am stârnit pe ruși cu instalarea scutului. Apropos, totuși…e defensiv sau cum? Sunt convinsă că Rusia are un interes major să destabilizeze Uniunea Europeană, inclusiv destabilizând state membre, în diferite feluri, iar noi suntem o bună țintă, dar întrebarea mea e cum ne-au ajutat până acum americanii să contracarăm acțiunile rușilor? Cum ne-au ajutat să nu mai fim vulnerabili la manipulările lor? Cumva cumpărând armament?”, a spus Renate Weber.

În iunie 2006, Călin Popescu Tăriceanu, la acea dată președintele PNL și prim-ministrul României, a declanșat un imens scandal după ce a solicitat, fără consultarea SUA și a celorlați aliați, retragerea trupelor din Irak.

România Liberă, 30.06.2006:

„Liberalii au anuntat, ieri, la sediul central al partidului, ca propun retragerea trupelor din Irak, invocand pierderile de vieti omenesti. Propunerea PNL a fost lansata fara consultarea presedintelui Traian Basescu.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a fost mandatat de conducerea PNL sa propuna CSAT retragerea soldatilor romani din Irak, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul unei sedinte extraordinare a Biroului Permanent Central. Tariceanu a sustinut ca propunerea i-ar fi apartinut ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, in virtutea prerogativelor legale, legate de stabilirea numarului de soldati pe care Romania ii trimite in misiuni in strainatate. Tariceanu a recunoscut ca a fost luat in calcul „impactul pe care l-au avut in randul opiniei publice accidentele succesive care au avut loc in Irak si in Afganistan”. „Pierderile de militari incep sa devina ingrijoratoare si ele sunt insotite si de un numar din ce in ce mai mare de oameni care raman invalizi pe viata”, a fost una din explicatiile oferite de prim-ministru.

Tariceanu a invocat in sprijinul propunerii liberale si tendinta de retragere a trupelor din Irak existenta la nivelul unor tari ale Uniunii Europene. Printre exemplele mentionate a fost si cel al Italiei, in conditiile in care trupele romanesti din Irak se afla sub comanda celor italiene.

Biroul Permanent Central a acceptat, in unanimitate, propunerea de retragere a trupelor din Irak. Seful Executivului a precizat ca Romania va continua sa isi asume obligatiile de tara membra NATO, va participa la misiunile desfasurate ca urmare a unei decizii NATO, ONU sau UE, insa celelalte misiuni vor fi incheiate.
Tariceanu a sustinut ca la luarea deciziei s-a tinut seama si de faptul ca exista o componenta de ordin financiar in desfasurarea operatiunilor respective. Premierul a insistat pe faptul ca partea financiara este „extrem de apasatoare”. Si la acest capitol Tariceanu a tinut sa puncteze, promitand ca sumele respective vor fi folosite pentru dezvoltarea economica a Romaniei. „, relata, la data respectivă, România Liberă.
Sursa foto: romanialibera.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *