Haos în Moldova! Președintele Dodon, suspendat a patra oară

 

 

Luni, Curtea Constituţională de la Chişinău a decis suspendarea temporară a prerogativelor preşedintelui Igor Dodon. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că Dodon a refuzat să semneze decretele privind numirea a doi noi miniştri în cabinetul condus de premierul Pavel Filip, informează Deschide.md.

Astfel, preşedintele parlamentului Andrian Candu sau premierul Pavel Filip vor semna decretele de numire în funcţie a noilor miniştri ai Agriculturii şi Sănătăţii.

Un grup de deputaţi ai Partidului Democrat (PD, de guvernare) a depus vinerea trecută o sesizare la Curtea Constituţională pentru suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţie, după ce acesta a refuzat de două ori să semneze decretul de numire în funcţia de miniştri a candidaţilor Silvia Radu, la Sănătate, şi Nicolae Ciubuc, la Agricultură.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, şeful statului este obligat să semneze decretele.

Anterior, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, la sfârşitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor şapte noi membri ai guvernului și  la începutul lunii ianuarie pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *