Haos în Venezuela, țara cu doi președinți. Aflat într-un loc secret, Juan Guaido îi face o ofertă lui Maduro

Preşedintele Adunării Naţionale a Venezuelei Juan Guaido a declarat joi seară, a adoua zi de la depunerea jurământului în mod unilateral ca preşedinte interimar, că vrea să organizeze alegeri cât mai repede cu putinţă, scrie Reuters.

Sprijinit puternic de mai multe ţări, între care Statele Unite, liderul opoziţiei venezuelene intenţionează să-şi continue presiunile asupra preşedintelui oficial Nicolas Maduro, reales în mai anul trecut la capătul unui scrutin boicotat pe larg şi nerecunoscut de mai multe ţări. Într-un interviu transmis de Univision dintr-un loc secret, Guaido a anunţat „începutul sfârşitului“ lui Nicolas Maduro.

„Provocarea noastră este să garantăm desfăşurarea unor alegeri libere, iar noi le vrem cât mai repede cu putinţă. Trăim sub un regim dictatorial“, a adăugat el.

Guaido a promis ajutor umanitar şi măsuri economice pentru combaterea hiperinflaţiei. De asemenea, a propus amnistie pentru membrii armatei şi cei care care renunţă la tabăra lui Nicolas Maduro. El a adăugat că ar putea să-şi extindă oferta unor membri ai Guvernului, chiar şi lui Maduro dacă renunţă la funcţie de bunăvoie.

Preşedintele american Donald Trump l-a recunoscut miercuri pe Juan Guaido drept preşedintele Venezuelei, iar consilierul său pentru Securitate Naţională John Bolton a promis joi să facă tot posibilul pentru ca veniturile din petrol să se ducă spre el, şi nu spre administraţia lui Nicolas Maduro.

În afară de sprijinul Statelor Unite, care a convocat o reuniune la Consiliul de Securitate al ONU pe tema Venezuelei, o reuniune programată pentru sâmbătă, Guaido a primit totodată susţinerea Canadei şi a guvernelor latino-americane de dreapta, între care Brazilia şi Columbia. Uniunea Europeană şi majoritatea statelor sale membre, cu Franţa şi Spania în frunte, au făcut apel la desfăşurarea de alegeri democratice în Venezuela.

De asemenea, Canada intenţionează să organizeze în februaire sau în martie o reuniune a Grupului de la Lima, o organizaţie panamericană care reuneşte 14 state, majoritatea acestora fiind de partea lui Guaido.

În schimb, Mexic, Turcia, China şi Rusia îl susţin pe Nicolas Maduro. Moscova a avertizat chiar în privinţa unei intervenţii militare americane în acest stat din nordul Americii de Sud.

Succesorul lui Hugo Chavez la conducerea Venezuelei a denunţat miercuri o tentativă de lovitură de stat şi a anunţat ruperea relaţiilor cu Statele Unite. El a decis joi închiderea ambasadei şi consulatelor Venezuelei în Statele Unite.

Ministrul Apărării, Vladimir Padrino, şi-a declarat sprijinul faţă de Maduro şi l-a acuzat pe Guaido că vrea să înlăture de la putere un „preşedinte legitim“.

În cursul unei reuniuni extraordinare a Organizaţiei Statelor Americane (OSA) la Washington, secretarul de Stat american Mike Pompeo a avertizat „regimul ilegitim“ al lui Nicolas Maduro contra „oricărei decizii de utilizare a violenţei pentru a reprima tranziţia democratică paşnică“.

El a cerut totodată forţelor de securitate venezuelene să îl „protejeze“ pe Juan Guaido şi a invitat cei 34 de mebri activi ai OSA să-l recunoască drept „preşedinte interimar al Venezuelei“.

Secretarul general al OSA, Luis Almagro, l-a felicitat miercuri pe Juan Guaido, dar în nume propriu, notează AFP. Canada, Brazilia, Columbia, Argentina, Chile, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay şi Peru au dat curs apelului Washingtonului. În schimb, Mexic şi Cuba şi-au menţinut sprijinul acordat lui Maduro. Reprezentantul Mexicului a cerut să se precizeze „statutul juridic“ al lui Juan Guaido după autoproclamarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *