Hărţuirea Sexuală şi cea Psihologică Au Trecut De Senat

Camera Deputaților a decis, ca for decizional, ca orice formă de hărțuire, sexuală sau psihologică, să fie sancționată indiferent dacă se manifestă în spațiul privat sau în spațiul public. Potrivit legii adoptate, amenzile sunt cuprinse între 3.000 de lei și 100.000 de lei, dacă nu constituie o altă infracțiune.

Cu 214 voturi „pentru”, deputații au decis să sancționeze hărțuirea stradală, chiar dacă este doar psihologică.

„Este interzis orice comportament de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, definite conform prezentei legi, atât în public câ și în privat. Constituie contravenții și se sancționează cu amendă contravențională de la 3.000 lei la 100.000 lei, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât potrivit legii penale să fie considerată infracțiune (…)”, se arată în lege.

Legea a fost iniţial adoptată în luna aprilie de către Senat, după o iniţiativă a deputatului USR Oana Bîzgan.

„Hărțuirea din spații publice, cunoscută și sub numele de hărțuire stradală, afectează un număr foarte mare de fete și femei din România. Astfel, opt din zece femei spun că nu se simt în siguranță când merg pe stradă noaptea iar patru din zece nu se simt în siguranță nici în timpul zilei. Șapte din zece femei nu se așteaptă ca vreo altă persoană să intervină dacă sunt hărțuite pe stradă. În acest moment nu există cadru sancționator pentru hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, altul decât cel oferit de legea penală”, se arăta în expunerea de motive a Oanei Bîzgan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *