Hepatocitoliza, o nouă complicație a COVID

 

Un nou val de îmbolnăviri cu noul coronavirus este tot mai des invocat de către cadrele medicale din România, care atrag atenția că de această dată a crescut numărul pacienților cu forme grave, în raport cu cei care prezintă forme moderate. 

Una dintre particularitățile noilor îmbolnăviri, semnalată tot mai des de către medici este hepatocitoliza. Aceasta este o reacție inflamatorie acută, care se manifestă în momentul în care apare acea furtună de citokine, deci în prima etapă, dar se manifestă practic printr-o distrugere ușoară a celulelor hepatice, a explicat medicul Beatrice Mahler.

„Nu putem să ne dăm seama în ce măsură este vorba despre o distrugere a hepatocitelor sau de o inflamație destul de intensă care duce la modificarea permeabilității membranei celulei hepatice și astfel aceste citokine și aceste enzime hepatice ajung în sânge. Este important să monitorizăm ce se întâmplă și să fim în permanentă legătură cu medicii gastroenterologi. Pentru noi, ca pneumologi, e o provocare, pentru că pe lângă insuficiența respiratorie, asocierea unei insuficiențe hepatice pune reale probleme de management al acestor pacienți”, a spus Beatrice Mahler, potrivit Digi24.

Aceasta a semnalat, de asemenea, că de această dată se prezintă tot mai mulți pacienți cu forme grave de COVID.

„Ce observăm ca particularitate de la începutul acestui val este că pacienții au un sindrom inflamator important, cu o hepatocitoliză – înseamnă o reacție a ficatului destul de importantă, ca urmare a inflamației severe care se găsește în organism. Ea era prezentă și anul trecut, dar la un procent mai mic de pacienți, acum peste 60 la sută au această formă de manifestare, formă care poate să interacționeze cu medicația, pentru că are și ea gradul ei de hepato-toxicitate”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *