Human Rights Watch: Peste 100 de membri ai forţelor de securitate, executaţi de talibani sau făcuţi să dispară

Talibanii au executat sau au făcut să dispară peste 100 de membri ai fostelor forţe de securitate guvernamentale după ce au pus mâna pe putere în Afganistan, potrivit unui raport publicat marţi şi citat de DPA.

Raportul de 25 de pagini documentează uciderile sau dispariţiile forţate ale foştilor oficiali afgani din armată, poliţie, servicii de informaţii şi miliţii proguvernamentale care s-au predat sau au fost reţinuţi de forţele talibane între 15 august şi 31 octombrie, potrivit Human Rights Watch (HRW), care a compilat dovezile.

ONG-ul afirmă că a strâns informaţii credibile despre peste 100 de crime sau dispariţii forţate din provinciile Ghazni, Helmand, Kandahar şi Kunduz, patru dintre cele 34 de provincii ale ţării.

Conducerea talibană a oferit o „amnistie generală” tuturor forţelor guvernului afgan anterior atât înainte cât şi după ce gruparea militantă islamistă a pus mâna din nou pe putere în ţară în august.

Majoritatea provinciilor, inclusiv capitala Kabul, s-au predat fără luptă. Forţele de securitate s-au predat în masă în mai multe provincii, în timp ce alţii şi-au abandonat atribuţiile şi au început să se ascundă.

Potrivit HRW, talibanii au obţinut acces la dosarele de angajare lăsate în urmă de fostul guvern şi le folosesc pentru a identifica oameni pentru arestare şi execuţii.

„Amnistia promisă de conducerea talibană nu i-a oprit pe comandanţii locali de la execuţii sumare sau dispariţia membrilor fostelor forţe de securitate afgane”, a spus Patricia Gossman, director asociat pentru Asia al HRW.

Ca răspuns la aceste constatări, oficiali talibani au declarat pentru HRW că au scos din rândurile lor 755 de membri vinovaţi că au comis astfel de acte şi au înfiinţat un tribunal militar pentru cei acuzaţi de omor, tortură şi detenţie ilegală.

Cu toate acestea, potrivit HRW, ei nu au furnizat informaţii în sprijinul afirmaţiilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *