I love S4$. Cui a dat Primăria lui Băluță contractul ”Noul Bauhaus european” de peste 720 de milioane de euro pentru regenerarea spațiilor urbane: o asociere pestriță de grei și ”cățeluși” de partid, unii cu probleme penale
Primăria Sectorului 4 condusă de Daniel Băluță (PSD) a semnat un contract acord-cadru (de tip abonament), pe o perioadă de 3 ani, cu valoare maximă de peste 720 de milioane de euro, pentru regenerarea spațiilor publice urbane, potrivit SEAP (platforma de achiziții publice). Acordul cadru uriaș a fost semnat pe 4 aprilie, dar a fost publicat în SEAP abia pe 9 iulie 2022. Deja au fost semnate mai multe contracte subsecvente.
Asocierea de firme care a câștigat contractul exorbitant este una pestriță alcătuită din constructori grei și serioși, însă apropiați de partide, cum ar fi Raul Doicescu, prietenul lui Adriean Videanu, sau Daniel Pițurlea, apropiat de PNL, dar și ”cățeluși” de partid, cu probleme penale, precum Vlad Vameșu de la Alpenside, George Manciu de la Queen Eirnini sau Cristian Stăncic de la Tancard Galați.
”Noul Bauhaus european”
”Problematica regenerării urbane este de actualitate la nivel european (…) La nivelul Uniunii Europene a fost lansată initiațiva implementării în statele europene a conceptului, ”Noul Bauhaus european”, ca parte a planului de recuperare economică post-pandemie.
Scopul este ca orașele să devină neutre din punct de vedere climatic și să ofere o calitate a vieții mai bună, iar Sectorul 4 al municipiului București se constituie ca parte a acestui proiect”, se arată în prezentarea primăriei Sectorului 4.
Poiectul vrea să îmbine o abordare ecologistă cu ”lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, pe de cealalta parte”. ”Proiectele se vor concentra asupra unor aspecte mergând de la materialele de construcții naturale și eficiență energetică până la problemele demografice, mobilitatea orientata spre viitor și inovarea digitală eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, combinate întotdeauna cu aspecte culturale si artistice”, arată Primăria lui Băluță.
Prioectul propune ”10 zone de interes, care necesită intervenții de tipul amenajărilor spațiilor publice, amenajarea de spații de recreere în aer liber, reabilitarea zonelor de circulație pietonală/rutieră, modernizarea curților unităților de învățământ, etc.:
Zona 1 delimitată de arterele: șoseaua Olteniței – șoseaua Berceni – strada Ion Iriceanu;
Zona 2 delimitată de arterele: șoseaua Berceni – strada Turnu Măgurele – strada Emil Racoviță – strada Nițu Vasile;
Zona 3 delimitată de arterele: strada Emil Racoviță – strada Turnu Măgurele – b-dul Alexandru Obregia;
Zona 4 delimitată de arterele: b-dul Alexandru Obregia – strada Turnu Măgurele – b-dul Constantin Brâncoveanu – strada Nițu Vasile;
Zona 5 delimitată de arterele: strada Luică – șoseaua Giurgiului – drumul Găzarului – b-dul Constantin Brâncoveanu;
Zona 6 delimitată de arterele: șoseaua Olteniței – strada Nițu Vasile – b-dul Constantin Brâncoveanu;
Zona 7 delimitată de arterele: șoseaua Olteniței – drumul Găzarului – șoseaua Giurgiului:
Zona 8 delimitată de arterele: b-dul Tineretului – calea Văcărești – b-dul Gheorghe Șincai;
Zona 9 delimitată de arterele: b-dul Gheorghe Șincai – b-dul Dimitrie Cantemir – b-dul Mărășești – Splaiul Unirii;
Zona 10 delimitat de arterele: b-dul Mărășești – Splaiul Unirii -Piața Națiunile Unite – strada Gazelei”, arată Primăria Sectorului 4.
În aceste zone, primăria își popune să modernizeze spațiul public, să renoveze clădirile, să creeze ”centre culturale și pentru expoziții”, să amenajeze spații de recreere în aer liber, spații de joacă, locuri de parcare, sisteme ecologice de colectare a deșeurilor, să reabiliteze curțile și terenurile de sport ale școlilor și să redefinească spațiile pietonale și cele de transport.
Cine sunt firmele din asocierea care a câștigat licitația
Grei apropiați de PNL
Concelex SRL și Concelex Engineering SRL din Sectorul 1 este controlate de omul de afaceri Daniel Pițurlea. Compania-fanion, Concelex, este deținută prin intermediul altei firme, Lucrum Bonum SA, unde proprietari sunt Daniel și Violeta Pițurlea.
Daniel Pițurlea este dezvoltatorul complexului rezidențial Orhideea Gardens. Omul de afaceri este mason adventist, membru al Clubului de la Roma și e considerat un apropiat al PNL. Este abonat la bani publici, prin companiile sale de construcții. Stadioanele Steaua, Rapid și Municipal din Turnu Măgurele sau sala de sport din Ișalnița sunt câteva din obiectivele de investiții realizate de compania Concelex.
Foto: Daniel Pițurlea, patronul Concelex; Sursa: forbes.ro
Numele companiei sale, Orhideea Gardens, a apărut în dosarul penal privind privatizarea hotelului Astoria de lângă Gara de Nord, însă omul de afaceri sau firma sa nu au fost trimiși în judecată.
Orhideea Gardens a cumpărat hotelul ceferiștilor, vândut la subpreț, în urma unei executari silite pentru recuperarea unei datorii de doar 7.000 de euro (cu penalităţi, peste 40.000 de euro). Potrivit DNA, hotelul valora peste 3,3 milioane de euro şi a fost vândut doar cu 1,8 milioane de euro.
În decembrie 2020, Înalta Curte a pronunțat condamnări în dosarul Astoria, dar până la urmă, în ianuarie 2022, în cale extraordinară de atac, au fost dispuse achitări pe linie.
Alte firme din asocierea care a câștigat contractul cu Sectorul 4 sunt Construcții Erbașu, Erbașu Edil Construct și Erbașu Total Construct, companiile fraților Erbașu. Frații Erbașu sunt binecunoscuți printre puținii constructori mari și serioși din România.
În asociere este și compania de construcții Bog’art, deținută de off-shore-ul cipriot Bog’Art Holding Cipru Limited și de omul de afaceri Raul Doicescu. Off-shore-ul este controlat, de asemenea, de Raul Doicescu.
Raul Doicescu este considerat și el unul dintre cei mai serioși constructori din țară. Este prieten cu fostul ministru PDL al Economiei, Adriean Videanu. Sunt celebre fotografiile din tabloide cu Raul Doicescu, Adriean Videanu și Bebe Ionescu, fostul cuscru al președintelui Traian Băsescu, jucând table pe plajă, la Saint Tropez.
Foto: Raul Doicescu joacă table pe plajă; Sursa: cancan
Compania sa, Bog’art, a construit aproape jumătate din spațiile de birouri din București. Spre exemplu, a construit turnurile Unicredit Tower (vândut pentru 43 de milioane de euro către fondul de investiții Globalworth, fondat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas), City Gate (cele două turnuri gemene din Piața Presei), turnul din piața Charles de Gaulle sau Globalworth Tower, aflat la intersecția dintre Calea Floreasca, bulevardul Barbu Văcărescu și Șoseaua Pipera. A construit și mall-urile Băneasa, Veranda Mall, Mega Mall și Sun Plaza din Capitală. În plus, Bog’art a construit clădirile ambasadei SUA, Canadei, magazinul IKEA Pallady și a fost implicat în lucrările de infrastructură la Catedrala Mântuirii Neamului.
”Cățeluși” apropiați de partide, cu probleme penale
O altă firmă din asociere este Omega Star Sistems din Sectorul 4. Este deținută de Ștefan-Daniel Pirpiliu (55%), Carmen-Jenica Stan (40%) și Ionel-Sandu Nedea (5%).
Foto: Ștefan-Daniel Pirpiliu; Sursa: Facebook
Ștefan-Daniel Pirpiliu a fost consilier județean PD între 2004-2008, deputat PDL în legislatura 2008-2012, apoi între 2012-2014, a făcut parte din partidul lui Mihai Răzvan Ungureanu, Forța Civică. În 2020 era director administrare spații verzi în cadrul Direcției de Salubritate sector 3. La alegerile locale din 2020 a candidat, fără succes, din partea Alianţei Pro Bucureşti 2020 pentru funcția de primar la Sectorul 5.
Queen Eirnini SRL din Sectorul 4 este o altă firmă din asociere. Este deținută de George-Alexandru Manciu (90%) și firma Rovomatic Grup Construct SRL, deținută de Zoița și Ionuț Tănase Manciu.
Urmărit penal în dosarul Rosal cu prejudiciu uriaș
La alegerile parlamentare din 2020, George-Alexandru Manciu a candidat pentru un post de consilier la Sectorul 3 din partea formațiunii lui Robert Negoiță, iar la alegerile parlamentare din 2016 ca independent pentru un loc de deputat, dar fără succes. Între 2012 și 2015, Manciu a fost director al mai multor direcții (Gospodărire Locală, Utilități Publice și Administrarea Domeniului Public) din cadrul Primăriei Sectorului 3, iar între 2015 și 2016, pentru o scurtă perioadă, a fost șef al Direcției Transporturi din Primăria Capitalei.
Foto: George-Alexandru Manciu; Sursa: Facebook
Manciu este urmărit penal, alături de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, în dosarul Rosal de la DNA, cu prejudiciu de peste 116 milioane de euro. Vezi aici.
Firma Alpenside din Sectorul 1 este deținută de Vlad-Ionel Vameșu. În trecut, firma s-a numit Util Constrcut Plus și Util Constrcut Prest și era controlată de Sorin Ovidiu Vîntu, prin omul lui de încredere, Sorin Freciu. Vlad-Ionel Vameșu este acționar, alături de frații Horpoș, și la STRACO Grup.
Reținuți pentru evaziune și spălare de bani
În decembrie 2014, Alexandru Horpoș și Vlad Ionel Vameșu au fost reținuți, alături de Dan Besciu de la Euroconstruct 98 Trading, într-un dosar de spălare de bani, delapidare și evaziune fiscală, cu un prejudiciu de 7 milioane de euro. Horpoș și Vameșu au fost plasați în arest la domiciliu. Deși au trecut mai bine de 7 ani de atunci, Horpoș, Vameșu și Besciu sunt încă în anchetă la DIICOT, în acest dosar.
Patron de partid
O altă firmă din asociere este Rotary Construcții Mentenanță SA din Sectorul 4. Este deținută de Mihai-Leonard Rotaru și Costel Armeanu.
În august 2020, patronul firmei Rotary, Mihai Leonard Rotaru, a fost fotografiat la Mamaia în compania primarului PSD de atunci din Sectorul 5, Daniel Florea, în condițiile în care firma sa avea lucrări de reabilitare a blocurilor din Sectorul 5.
Foto: primarul PSD al Sectorului 5, Daniel Florea, alături de patronul Rotary Construcții, Mihai Leonard Rotaru; Sursa: libertatea.ro
Presa centrală a dezvăluit că, pe 22 septembrie 2020, patronul Rotary a împrumutat PSD cu 445.000 de lei. Banii au fost dați în contextul alegerilor locale din 27 septembrie 2020, candidatul PSD fiind primarul în funcție la acea dată, Gabriela Firea. Pe 14 septembrie 2020, pe finalul mandatului lui Firea, Primăria Generală a Municipiului București atribuise aceleiași firme 4 contracte în valoare de 29 de milioane de lei, fără TVA.
Firma unde a lucrat EBA
Luxten Lighting Company din Sectorul 1 face parte și ea din asocierea câștigătoare de la Sectorul 4. Compania, binecuscută pe piață și abonată la contractele cu statul pentru iluminat public, este controlată de Claudiu Rădulescu, cu peste 63%.
Luxten Lighting Company a lucrat cu Primăria Capitalei încă de pe vremea când primar general era Traian Băsescu. La această companie a lucrat, la un moment dat, chiar și fiica cea mică a fostului președinte, Elena Băsescu, zisă EBA.
P.A.B. România din Arad este deținută de Dana Iuliana și Ion Sandu. Ion Sandu a fost atlet, campion naţional la atletism (probele de 100 şi 200 de metri) şi campion balcanic la 100 metri. A fost finanţator al clubului de fotbal UTA Arad și președinte al Federației Române de Atletism. Firma lui a construit mai multe magazine Lidl și Dedeman.
Terra Gaz Construct din Otopeni, Ilfov, este deținută de frații Traian și Alexandru Bunea și Doru-Cătălin Aldea. Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontan, firma a avut nenumărate contracte cu primăria Capitalei pe vremea lui Sorin Oprescu. Se numără printre firmele care, în toamna lui 2014, au semnat acorduri-cadru de peste 155 de milioane de euro cu Primăria Sectorului 2, condusă de Neculai Onțanu, pentru reabilitarea a 597 de blocuri din Sectorul 2.
SOMET SA din Sectorul 3 este controlată de Marian Stanciu. Firma lui a construit extinderea magistralei 4 de metrou, la stațiile Străulești și Laminorului.
Patronul și compania, judecați pentru corupție
Și, în fine, compania Tancard Galați deținută de familia Stăncic. Firma și patronul ei, omul de afaceri Cătălin-Cristian Stăncic, sunt judecați pentru instigare la abuz în serviciu și uz de fals în dosarul Concivia al fostului baron PSD de Brăila, Stancu Gheorghe-Bunea. În februarie 2021, Tribunalul Vrancea a pronunțat achitări pe linie, însă DNA a formulat apel care se judecă la Curtea de Apel Galați.
Foto(main): Sectorul 4; Sursa: 365.ro