Iarnă grea în Spania. Ninsori cum n-au mai fost de decenii în Madridul

Furtuna de zăpadă Filomena a făcut ravagii în regiunea Madridului, unde mai mulţi oameni au fost blocaţi în maşini pe timpul nopţii, străzi sunt blocate şi au căzut copaci. Aeroportul din Madrid este închis, iar transportul feroviar a fost blocat, relatează news.ro. Autorităţile spaniole au emis anterior avertizări de vreme rea în 29 de provincii.

Potrvit El Pais, din cauza furtunii există riscul ca acoperişurile caselor să se prăbuşească, iar serviciile de urgenţă nu reuşesc să funcţioneze la capacitate maximă.

Primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, a cerut locuitorilor să nu iasă din casă decât dacă este o situaţie „foarte gravă”.

Alte nouă provincii se află sub cod roşu de ninsori: Albacete, Cuenca, Toledo, Guadalajara, Valencia, Castellón, Tarragona, Teruel şi Zaragoza.

614 artere de circulaţie sunt afectate din cauza stratului de zăpadă ce ajunge şi la 50 cm.

Capitala Spaniei, Madrid, şi o mare parte din regiunea vecină Castilla-La Mancha se aflăde  vineri în alertă maximă din cauza ninsorii adusă de furtuna Philomena, despre care meteorologii prognozează că va fi cea mai abundentă din ultimele decenii, relatează Reuters.

Astfel de evenimente sunt rare în regiune şi riscă să perturbe viaţa de zi cu zi şi traficul, survenind într-un moment în care numeroase persoane se întorc acasă după vacanţele de Crăciun şi Anul Nou. Anul acesta, însă, traficul este mai puţin intens decât de obicei, pe fondul restricţiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

În timp ce a început să ningă abundent, autorităţile au anunţat că parcurile mari din Madrid, inclusiv faimosul Retiro de lângă Muzeul Prado, vor fi închise începând de vineri după-amiază ca măsură de precauţie.

În condiţiile în care este prognozată acumularea unui strat de zăpadă de până la 20 de centimetri în 24 ore, iar temperaturile se preconizează că vor oscila în jurul valorii de zero grade Celsius mare parte din zi, sudul regiunii Madrid, inclusiv capitala, se află sub cel mai înalt nivel de alertă, pentru prima dată de la crearea acestui sistem, în 2007.

Ruben del Campo, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale de Meteorologie, a declarat că oraşul se va confrunta probabil cu cea mai puternică ninsoare din secolul XXI. „Poate că ar trebui să ne întoarcem la ninsoarea din februarie 1984 sau la cea din martie 1971 pentru a găsi precedente similare, în cazul în care previziunile la care ne aşteptăm sunt corecte”, a adăugat el.

Un strat subţire de zăpadă a acoperit Madridul joi, la o zi după ce Spania a înregistrat cea mai scăzută temperatură consemnată vreodată în Peninsula Iberică, de minus 34,1 grade Celsius, în nord, în Munţii Pirinei.
Furtuna Philomena avansează pe teritoriul Spaniei după ce a afectat Insulele Canare, cu vânt puternic şi ploaie.

În Gran Canaria, un feribot cu 59 de pasageri la bord şi 17 membri ai echipajului a eşuat joi seara din cauza vântului puternic, la intrare în portul Agaete. Vineri, Garda de Coastă a efectuat operaţiuni de remorcare a feribotului în port, pasagerii şi echipajul aflaţi încă la bord fiind nevătămaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *