Iăsrescu: Nu pot să vă spun că nu mai cresc dobânzile

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, luni, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an, dar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu se află în situaţia de a spune că nu vor mai exista majorări.

„Eu nu pot să spun în prezent, nu am nicio abilitare de la Consiliul de Administraţie să spun că am câştigat războiul. O bătălie s-a câştigat în sensul că e clar că inflaţia vine în jos. Mai mult de atât nu vă pot spune. Nu mă întrebaţi. Sunt şanse ca într-adevăr să nu mai crească prea mult. Nu pot să vă spun că nu mai cresc dobânzile. Nu sunt suntem în situaţia în care spunem că nu vom mai majora rata dobânzii. Şi să vă spun din ce cauză ca să nu fac un mister mare din asta. Nu ştim ce se întâmplă în Europa”, a spus Isărescu.

Guvernatorul a precizat că inflaţia în Zona Europa e aproape 2%, iar dobânzile sunt zero.

Isărescu a mai spus că inflaţia lunară în luna iulie s-ar putea să fie una negativă şi că stagnează de câteva luni bune.

De asemenea, Mugur Isărescu a declarat că băncile au început să folosească lichiditatea în procesul de creditare, iar piaţa de află în echilibru.

BNR a dat luni 10,524 miliarde de lei băncilor printr-o operaţiune de tip repo cu scadenţa la 7 zile, la o dobândă de 2,50% pe an, egală cu dobânda cheie.  Indicele ROBOR la trei luni a coborât până la 3,40%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.