Iată cât plăteau pușcăriașii din Bacău pentru a obține, din partea personalului, diverse avantaje

Un agent şef de penitenciar din Bacău a primit pedeapsa cu închisoarea pentru că pretindea de la deținuți o „taxă” de 200 de euro pentru o zi de permisie, iar pentru a le furniza un telefon lua în jur de 1.000 de euro. În afară de bani, anchetatorii au descoperit că agentul le mai cerea rudelor deținuților  și vin, electrocasnice și chiar încălțăminte sport, pentru el și iubita sa.

Agentul șef de penitenciar care făcea aceste lucruri a fost condamnat de Tribunalul Bacău, ca primă instanță, la patru ani şi 11 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar a fost condamnată şi concubina lui, pentru complicitate la luare de mită, ea fiind cea care prelua de la rudele deţinuţilor fie sume de bani, fie diverse obiecte.

„Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de trei ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de șase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de camătă (…) Condamnă pe inculpatul Duţu Vasile la pedeapsa de trei trei luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii. (…) Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa de trei ani închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de un an şi 11 luni închisoare reprezentând o treime din cuantumul total al pedepselor mai mici, în final inculpatul Duţu Vasile având de executat pedeapsa rezultantă de patru ani şi 11 luni închisoare”, se arată în încheierea şedinţei de judecată.

Instanța a reținut și faptul că, în schimbul sumei de 200 de euro, agentul de penitenciar a promis că va interveni pe lângă membrii comisiei întrunite la nivelul Penitenciarului Bacău, pentru o decizie favorabilă în cazul unui deţinut.

De asemenea, agentul de penitenciar a cerut şi un cuptor cu microunde de la un deţinut, precum și suma de 600 de euro, pentru trei zile de permisie, banii fiind  primiți de către iubita agentului.

De la alt deţinut, agentul de penitenciar a cerut băuturi alcoolice, în decembrie 2018, mai exact 17 litri de vin, patru litri de țuică și doi litri de vișinată.

„Inculpatul a solicitat suma de 1.000 euro pentru introducerea unui telefon mobil în Penitenciarul Bacău, suma totală de 2.000 euro fiind primită de inculpat de la martorul M.G. în data de 16.03.2019, împreună cu o cantitate de băuturi alcoolice, activitatea infracțională fiind surprinsă în flagrant de organele de urmărire penală”, se mai arată în motivarea instanţei.

În timpul procesului, mai mulți deţinuţi au depus măturie că agentul de penitenciar îi favorizează și nu-i pune la muncă pe cei care îi oferă diverse bunuri. Aceștia au spus și că le-a cerut țigări şi mâncare de la chioşcul din penitenciar.

Față de ceilalți, care nu îi ofereau bani sau bunuri, agentul avea un comportament abuziv: îi pune la muncă și în afară orelor de program, nu le dădea voie să vorbească la telefon.

Tot potrivit martorilor, deţinuţii ştiau că dacă nu îi mai oferă ce pretinde, acesta putea să îi transfere, să le facă rapoarte de incident fără motiv, iar printre solicitări s-au numărat şi telefoane mobile pentru el şi concubina sa, dar şi perechi de pantofi sport.

„În urmă cu circa 1-2 săptămâni D. mi-a zis ca telefonul lui și a lui O. au fost cumpărate pe abonament fictiv de un fost deținut de la (…), însă acum sunt depășite și O. ar vrea (…) pentru că îi place foarte mult, și el tot la fel. Săptămâna trecută mi-a spus că ar avea nevoie de câte o pereche de (…) pentru el și O., mi-a spus și măsurile, el 45-46 și O. 35-36”, se arată în declaraţia unui martor.

Alte mărturii arată că bărbatul lua acasă produse din gestiunea penitenciarului.

Tot în motivarea instanței se arată că angajatul ANP le dădea bani cu camătă colegilor şi lua o dobândă de 20% pentru sumele împrumutate.

Agentul șef de penitenciar nu a făcut singur toate aceste lucruri, el era ajutat şi de către concubina sa, care se întâlnea cu rudele deţinuţilor pentru a lua bani sau bunuri.

„Cu intenție, l-a ajutat pe agentul de penitenciar (concubinul său) să primească suma de 600 euro cu titlu de mită, drept urmare, în data de 22.02.2019, s-a întâlnit cu martora (…) de la care a primit suma de 600 euro pretinsă anterior, în mod direct, de către D.V. de la persoana privată de libertate B.C.E. cu scopul de a-l propune pentru recompensa de 3 zile permisie”, se arată în documentul citat.

În timpul cercetărilor, cei doi inculpaţi şi-au recunoscut faptele.

Decizia de condamnare dată de Tribunalul Bacău nu este definitivă și poate fi contestată la o instanță superioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *