Iată ce modificări sunt în proiectul de lege a pensiilor

 

 

Noul Proiectul de lege a pensiilor elimină pensionarea anticipată parțială, dar menține pensia anticipată. Există mai multe condiții care trebuie, însă, îndeplinite, scrie libertatea.ro.

Potrivit proiectului pus în dezbatere de Ministerul Muncii, actuala pensie anticipată devine pensie de limită de vârstă, iar actuala pensie anticipată cu penalizare devine pensie anticipată.

 • Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei.
 • Bărbații se pot pensiona anticipat la 60 de ani și femeile la 58 de ani.
 • Te poți pensiona mai devreme de 65 de ani dacă ai cel puțin 35 de ani vechime.
 • Primești ani de vechime nu doar pentru anii munciți, ci și pentru ani de facultate, masterat, doctorat, pentru stagiul militar, dar și dacă ești femeie și ai cel puțin trei copii.
 • Pensia anticipată se recalculează la atingerea vârstei de 65 de ani bărbații și 63 de ani femeile. Dacă ești bărbat, te-ai pensionat anticipat la 60 de ani și timp de 5 ani ai primit o pensie mai mică, la 65 de ani vei primi suma întreagă cuvenită.

Când se poate ieși anticipat la pensie

Pensionarea anticipată se ‘cuvine’ cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare sau celor care au depășit stagiul de cotizare cu până la opt ani.

Cum vârsta de pensionare este de 65 de ani la bărbați și 63 de ani la femei, rezultă că pensionarea anticipată se poate face de la 60 de ani pentru bărbați și 58 de ani la femei.

De asemenea, stagiul de cotizare este de 35 de ani, astfel că în mod normal te poți pensiona până în 65 de ani dacă ai între 35 și 43 de ani vechime.

Poate părea mult, dar acest număr de ani poate fi atins dacă persoana în cauză a făcut studii superioare (facultate, masterat, doctorat), dacă a făcut armata sau dacă este femeie și are cel puțin trei copii. Pentru toate acestea se primesc ani de vechime, care se adaugă celor cu adevărat munciți.

Praguri diferite în funcție de anul nașterii

 • Vârsta de pensionare și perioada de cotizare diferă și în funcție de anul nașterii.
 • Dacă ești bărbat și te-ai născut după 1950, te poți pensiona la 65 de ani, dacă ai vechime de 35 de ani.
 • Dacă ești femeie și te-ai născut după 1967, te poți pensiona la 63 de ani, dacă ai vechime de 35 de ani.
 • Pentru femeile care s-au născut în perioada aprilie 1944 – decembrie 1966, vârsta de pensionare a fost diferită, în funcție de anul nașterii, respectiv între 57 și 62 de ani.
 • Pentru bărbații care s-au născut în perioada ianuarie 1939 – decembrie 1949, vârsta de pensionare a fost diferită, în funcție de anul nașterii, respectiv între 62 și 64 de ani.

În mod normal, perioada de cotizare este de 35 de ani. Dar, în funcție de anul nașterii, legea are praguri diferite pentru perioada de cotizare. Acestea se găsesc într-o anexa a proiectului (Anexa nr. 5) și variază foarte mult.

Spre exemplu, o femeie născută în februarie 1963 se poate pensiona în iulie 2025, după ce îndeplinește 62 de ani și 5 luni și minimum 33 de ani de cotizare la sistemul de pensii.

Care este formula de calcul pentru pensia anticipată

 • Te poți pensiona anticipat, înainte de limita de vârstă, dacă ai cel puțin 35 de ani de muncă.
 • Cei care se pensionează anticipat primesc o pensie mai mică până când împlinesc 65 de ani, respectiv 63 de ani.

Cuantumul pensiei anticipate se stabileşte astfel: din pensia pentru limită de vârstă se scade stagiul realizat peste cel prevăzut în Anexa 5, și apoi se ajustează cu numărul de luni de anticipare.

La ajustarea cu numărul de luni anticipate intervine un alt tabel inclus în proiect.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.