ÎCCJ AR PUTEA PRONUNȚA ASTĂZI VERDICTUL ÎN DOSARUL LUI CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) ar putea pronunţa astăzi sentinţa în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

Dosarul a fost trimis instanţei în 6 iulie 2016 de către procurorii DNA Braşov, care îl acuză pe Călin Popescu-Tăriceanu că a minţit în declaraţiile date ca martor în dosarul retrocedării unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a fermei Băneasa, în care sunt judecaţi prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. În 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truică, prinţul Paul şi alte 20 de persoane, între care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz și jurnalistul Dan Andronic, fuseseră trimiși în judecată în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

Potrivit DNA, în cadrul anchetei privind aceste retrocedări, Călin Popescu-Tăriceanu, în declaraţia luată sub jurământ, „a făcut afirmaţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta îngreunarea tragerii la răspundere penală a mai multor inculpaţi din dosar”.

Dosarul în care Călin Popescu-Tăriceanu este acuzat de mărturie mincinoasă a început în 14 martie 2018, după ce, pe 10 februarie, instanţa a decis că procesul poate începe pe fond, respingând definitiv cererile şi excepţiile formulate de preşedintele Senatului.

La ultimul termen, atât procurorul de caz, cât şi apărarea, au căzut de acord cu încadrarea juridică într-o singură faptă de mărturie mincinoasă, apărarea susţinând că mărturia mincinoasă reprezintă o categorie mai largă a faptei de favorizare a făptuitorului. La acelaşi ultim termen, procurorul DNA a cerut pentru inculpatul Călin Popescu-Tăriceanu o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare.

 

Sursa foto: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *