Igor Ghirkin fost lider al „republicii Donețk”: O bună parte din elitele statelor foste comuniste este formată din foști agenți ai KGB-ului sovietic

Într-un interviu oferit jurnalistului ucrainean Dmitri Gordon, pretinsul ministru al apărării din Donețkul separatist, fost ministru al Apărări al autoproclamatei republicii separatiste, Igor Ghirkin (Strelkov) a declarat că foști agenți ai KGB-ului sovietic formează o mare parte din elitele nu doar de la Kiev și Moscova, dar și din statele CSI.

„Înțelegeți, în calitate de agent în funcție al FSB, că în momentul când Crimeea trecea către Rusia, în noua conducere a Ucrainei, se aflau mulți foști agenți KGB (ulterior FSB) care nu au făcut nimic pentru a proteja Crimeea?”, a întrebat Dmitri Gordon.

„Eu presupun că agenții sovietici reprezintă o mare parte a așa-numitelor elite și la Kiev și la Moscova și în celelalte republici ale CSI. Posibil, chiar și în afara CSI-ului. Problema e alta, dacă au fost agenți, acest fapt nu înseamnă că ei vor promova interesele acelor oameni care în mod formal sunt le-au fost curatori.

Fostul „ministru al Apărării” din așa-numita și autoproclamată Republică Populară Donețk (DPR), Igor Ghirkin (Strelkov), a mai declarat că autoritățile ruse controlează în totalitate milițiile separatiste din Donbas, iar fără ajutor militar din partea Moscovei, separatiștii nu ar rezista mai multe de două săptămâni îi față unei ofensive a armetei ucrainene.

,,DPR este o zonă gri controlată în totalitate din exterior. Și este gestionat prost de oameni de afaceri cu calități morale dezgustătoare. Este controlată din afară, din Federația Rusă”, a declarat Igor Ghirkin.

În același timp, potrivit lui Strelkov, autoritățile ruse au „trădat” milițiile „care au venit să lupte pentru Novorossia”.

El a mai spus că, în ultimii șase ani, Ucraina „a creat o armată capabilă, care este mai mare decât forțele pe care le însumează DPR și LPR”. Potrivit acestuia, dacă Kievul va prelua controlul asupra părții de frontieră ucraineano-rusă, DPR și LPR „vor înceta aproape imediat să existe”. Fără sprijinul Rusiei, armata ucraineană „va putea prelua controlul Donbasului într-o săptămână sau două”, a precizat acesta.

Gordon, care l-a intervievat pe Strelkov, a declarat că interviul a fost organizat „în colaborare cu Serviciul de Securitate al Ucrainei”. Jurnalistul a catalogat, de asemenea, mărturiile fostului ministru al apărării din RDP, drept probe.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat că va folosi mărturiile lui Igor Girkin din interviul realizat de jurnalistul Dmitri Gordon, ca dovadă a crimelor comise în timpul războiului din estul țării, inclusiv in dosarul in care se anchetează doborârea zborului MH17 al Malaysia Airlines, din 17 iulie 2014.

Anunțul SBU din 19 mai se referă la două interviuri publicate de jurnalistul ucrainean Dmitro Gordon pe canalul său YouTube în care fostul lider separatist Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, și fosta procuroare general a Crimeei, Natalia Poklonskaya, au făcut declarațiile pe care procurorii din Ucraina spun că le-ar putea folosi împotriva lor, în dosarele în care aceștia sunt anchetați.

Serviciul de Securitate al Ucrainei a precizat că toate declarațiile transmise în aceste interviuri sunt deja analizate în detaliu de către personalul serviciului, deoarece acestea vor putea fi folosite ca probe în procesele care anchetează, atât confiscarea de către Rusia a unei părți din teritoriul Ucrainean, cât susținerea de către Moscova a războiului din Donbas.

Când avionul de pasageri MH17 a fost doborât pe 17 iulie 2014, de către o rachetă Buk fabricată în Rusia – trasă de pe teritoriul controlat de separatiștii – Girkin, fost colonel în Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, se afla în funcția de ministru al apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk.

În interviul publicat pe 18 mai, Girkin a declarat că, în calitate de fostul ministru al Apărării al DPR, se simte sub o forma sau alta responsabil pentru doborârea avionului de pasageri, dar nu forțele militare aflate sub conducerea sa au folosit sistemul Buk care a ucis toate cele 298 de pasagere aflate la bordul aeronavei MH17 (283 de pasageri și 15 membri ai echipajului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *