Imobiliare.ro: Chiriile au crescut faţă de 2017. O garsonieră se închiriază în Bucureşti cu 240 de euro

În centrele universitare, cererea pe piata închirierilor de apartamente a început deja să crească încă din perioada de vară, cu destul de mult timp înainte ca studenţii să înceapă noul an şcolar, potrivit unei analize realizată de imobiliare.ro

Cele mai importante creşteri anuale au fost consemnate, de departe, în Cluj-Napoca, care depăşeşte Capitala  în ceea ce priveşte nivelul mediu al chiriilor. În Bucureşti, pe de altă parte, variaţiile de preţ au fost semnificativ mai temperate, chiriile locuinţelor cu două şi trei camere fiind similare cu cele din 2017.

În Bucureşti, suma medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la circa 240 de euro pe lună în vara lui 2018, în creştere de la un nivel de 228 de euro pe lună valabil în 2017. Cei interesaţi pot găsi, însă, şi oferte mai accesibile decât atât: o garsonieră în vilă, în suprafaţă de 40 de metri pătraţi utili, poate fi închiriată, spre exemplu, cu 200 de euro pe lună în zona 13 Septembrie.

Un apartament cu două camere, pe de altă parte, costă acum 350 de euro pe lună, în medie – o crestere semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 321 de euro pe lună. Pe Imobiliare.ro, însă, studenţii pot găsi şi oferte mai convenabile: în cartierul Drumul Taberei, spre exemplu, un apartament mobilat si utilat costă 260 de euro pe lună.

În ultimele 12 luni, pretenţiile proprietarilor de locuinţe tricamerale au rămas la aproximativ acelaşi nivel, respectiv 400 de euro pe lună (faţă de 404 euro pe lună în vara anului trecut). În Rahova, zona Petre Ispirescu, o locuinţă de 70 de metri pătraţi utili are un preţ cerut de 300 de euro pe lună.

În Cluj-Napoca, bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 de euro pe lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil faţă de media de 220 de euro pe lună consemnată în 2017. În cartierul Gheorgheni, însă, o garsonieră de 22 de metri pătraţi utili costă 200 de euro pe lună.

Aşteptările proprietarilor s-au majorat şi pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 de euro pe lună, faţă de 360 de euro pe lună în iunie anul trecut. În Mănăştur, o locuinţă bicamerală cu o suprafaţă de 50 de metri pătraţi utili are un preţ cerut de 300 de euro pe lună.

O creştere semnificativă a avut loc în cazul locuinţelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de circa 470 de euro pe lună în luna iunie a acestui an, faţă de 445 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. În cartierul Grigorescu, o unitate locativă mobilată, cu o suprafaţă de 61 de metri pătraţi, este disponibilă spre închiriere la un preţ de 380 de euro pe lună.

În Timişoara, suma necesară pentru închirierea unei garsoniere a ajuns, în vara lui 2018, la 185-190 de euro pe lună, în creştere de la 171 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. În zona Complex Studenţesc, o locuinţă monocamerală cu o suprafaţă de 17 metri pătraţi utili este listată pe portal la un preţ de 125 de euro pe lună.

În momentul de faţă, o unitate locativă cu două camere poate fi închiriat, în medie, cu 300 de euro pe lună în Timişoara, faţă de 278 de euro pe lună anul trecut. În zona Sinaia, însă, un apartament în vilă, de 50 de metri pătraţi, costă 250 de euro pe lună.

Pretenţiile proprietarilor de locuinţe tricamerale se situează acum la aproximativ 360 de euro pe lună, faţă de 327 de euro pe lună în 2016. În zona Girocului, însă, o unitate locativă de 70 de metri pătraţi este disponibilă spre închiriere pentru o sumă de 320 de euro pe lună.

În Iaşi, chiria medie solicitată pentru o locuinţă monocamerală a ajuns la 200 de euro pe lună – în condiţiile în care, în perioada similară a anului trecut, aceasta ajungea la 191 de euro pe lună. În zona Tătăraşi, o garsonieră de 22 de metri pătraţi poate fi închiriată cu 161 de euro pe lună.

În primele două luni de vară ale acestui an, apartamentele cu două camere au ajuns să coste 280-300 de euro pe lună în capitala Moldovei, faţă de nivelul de 269 de euro pe lună valabil anul trecut. Cu toate acestea, în cartierul Mircea cel Bătrân, spre exemplu, o unitate locativă de 55 de metri pătraţi poate fi găsită cu 250 de euro pe lună.

Cei interesati de închirierea unui apartament cu trei camere în Iaşi ar trebui să dispună de un buget mediu de 350 de euro pe lună, în creştere de la cei 319 euro pe lună necesari în 2017. În zona Podu Roş, însă, un apartament tricameral, cu o suprafaţă de 70 de metri pătraţi, are o chirie solicitată de 295 de euro pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.