Importanța Kaliningradului pentru Moscova. Ce măsuri ar putea lua Rusia?

Enclava reprezintă un punct nodal în strategia exportului paralel practicat de Rusia în contextul sancțiunilor occidentale, care include atât canalele statului, cât și canalele de crimă organizată

În timpul Razboiului Rece, Kaliningrad a fost folosit ca un pumnal infipt în spatele Scandinaviei si Europei Centrale. Kaliningrad era puternic militarizat cu echipament de luptă si trupe URSS. Cu toate acestea, istoria a lăsat regiunea în paragină. După prăbușirea Uniunii Sovietice este prinsă între două state membre NATO și UE, Polonia și Lituania.

Kaliningrad își procură o mare parte din alimente de la vecinii săi din UE, dar regiunea rămâne puternic dependentă de Rusia continentală pentru alte bunuri. În fiecare an, milioane de tone de petrol, cocs și cărbune sunt transportate – în principal pe calea ferată – prin Lituania. Aproximativ 100 de trenuri rusești de tranzit trec lunar prin Lituania.

După invazia lui Putin în Ucraina, UE a impus sancțiuni grele asupra economiei rusești. Aproape jumătate din toate bunurile care tranzitează de obicei Lituania, inclusiv cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată, fac obiectul unei interdicții privind exporturile rusești care intră pe teritoriul UE.

Există o dată de aplicare diferită pentru multe dintre bunuri. La 17 iunie a intrat în vigoare interdicția privind oțelul și minereul de fier rusesc. Căile ferate lituaniene de stat au declarat că nu vor mai permite transportul acestor mărfuri pe liniile lor.

În condițiile în care așa-zisul import paralel, de fapt contrabanda oficializată rusească pentru produsele aflate sub sancțiuni, a devenit unul dintre pilonii continuării economiei complexe din punct de vedere tehnologic din Rusia, aceasta are o nevoie acută de această exclavă. Ea reprezintă un punct nodal în strategia exportului paralel practicat de Rusia, care include atât canalele statului, cât și canalele de crimă organizată.

Cum ar putea răspunde Rusia

Kremlinul a amenințat că va lua măsuri de retorsiune. „Rusia va răspunde cu siguranță la astfel de acțiuni ostile. Măsurile corespunzătoare sunt în curs de elaborare în format interdepartamental și vor fi luate în viitorul apropiat. Consecințele vor avea un impact negativ grav asupra populației din Lituania Blocarea de către Lituania, la sugestia țărilor occidentale, încălcând normele și principiile dreptului internațional, a tranzitului unor mărfuri prin teritoriul său către regiunea Kaliningrad arată că nu se poate avea încredere în declarațiile Occidentului”, a declarat marți Nikolai Patrușev, șeful Consiliuljui de Securitete rus, potrivit agenției de știri de stat RIA Novosti, citată de The Guardian.

Toate acestea au loc după decizia Lituaniei de a-și spori securitatea în jurul trenurilor. Este planificată o prezență permanentă a elicopterelor deasupra șinelor. Kremlinul a acuzat Lituania că își blochează cetățenii. Lituania a renunțat deja la importurile de energie rusească, inclusiv petrol, gaze naturale și electricitate.

Analiștii spus că Rusia pregătește două tipuri de răspunsuri. Pe de o parte va exista o nouă presiune asupra exportului de cereale din Ucraina și a traseelor sale externe. Pe de altă parte, va exista o presiune politică și propagandistică asupra Țărilor Baltice, în special asupra Lituaniei. E de văzut inițiativa Dumei de Stat de renunțare la recunoașterea independenței Lituaniei, care nu este decât începutul unui montaj propagandistic și politic referitor la Țările Baltice. Cu excepția Estoniei, există minorități ruse destul de consistente în aceste țări și, așa cum a pregătit în Ucraina, în Belarus sau în Molodova diverse scenarii de acțiune, așa poate pregăti și în Lituania. Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a cerut miercuri UE şi în special NATO să nu alimenteze tensiunile prin blocada parţială asupra enclavei Kaliningrad. „Aş dori să atenţionez membrii NATO şi politicienii din UE în faţa acestor retorici periculoase cu privire la conflict”, a declarat diplomatul rus, răspunzând unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, care a asigurat că dacă va fi nevoie NATO ar putea pune în aplicare în Lituania articolul 5 din tratatul Alianţei. În articolul 5 din tratatul alianţei militare nord-atlantice se menționează că „un atac împotriva unui membru NATO ar constitui un atac împotriva tuturor”, a amintit reprezentantul diplomaţiei americane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.