În an electoral, parlamentarii vor să se dea bine cu presa și să o scutească de impozite

Un grup de 28 de parlamentari PSD, ALDE și PMP au venit, acum, în an electoral, cu o propunere legislativă pentru completarea Codului fiscal, menită, speră ei, să le asigure bunăvoința presei. Ei propun ca jurnaliştii şi tehnicienii în radiodifuziune şi televiziune să fie scutiţi de la plata impozitului pentru veniturile din salarii, asimilate salariilor şi din drepturile de proprietate intelectuală. Paradoxal, propunerea vine la o zi după ce doi parlamentari PSD, Codrin Ștefănescu și Eugen Nicolicei, au venit cu o propunere menită să îngrădească libertatea de exprimare, inclusiv a presei: oricine va jigni parlamentari sau judecători, indiferent dacă vorbim despre jurnaliști, să facă, inclusiv, închisoare.

Potrivit agerpres.ro,  proiectul prevede ca la articolul 7 să fie introdusă definiţia activităţii de jurnalism ca fiind „cercetarea, investigarea, interpretarea şi comunicarea ştirilor şi informaţiilor publice prin intermediul ziarelor, televiziunii, radioului şi a altor mijloace de informare în masă, respectiv controlul funcţionării tehnice a echipamentelor pentru a înregistra şi edita imaginile şi sunetul şi pentru transmiterea pentru emisiunile radio şi de televiziune a imaginilor şi sunetelor, precum şi a altor tipuri de semnale de telecomunicaţii terestre, marine sau aeriene, care se desfăşoară în baza unui contract de muncă şi a unui contract de drepturi de autor”.

Potrivit proiectului, la articolul 60 referitor la scutirile impozitului pe venit sunt introduse „persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin (1) – (3) şi pentru veniturile din drepturile de proprietate intelectuală, ca urmare a desfăşurării activităţii de jurnalism, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale şi al ministrului Finanţelor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *