În Antarctica se înregistrează pentru prima dată temperaturi de peste 20 de grade Celsius

În Antarctica s-a înregistrat în premieră absolută o temperatură de peste 20 de grade Celsius, transmite The Guardian.

Recordul de 20,75 grade Celsius măsurat de cercetătorii brazilieni în Insula Seymour în 9 februarie este aproape cu un grad întreg peste precedentul record, de 19,8 C, înregistrat pe Insula Signy în ianuarie 1982 şi este precedat de nivelul maxim de 18,3 grade Celsius măsurat în zona continentală a Antarcticii.

Oamenii de ştiinţă care colectează datele de la staţiile de monitorizare izolate o dată la trei zile spun că aceste recorduri sunt „incredibile şi anormale”. Carlos Schaefer, care lucrează în cadrul proiectului guvernului brazilian Terrantar care monitorizează impactul schimbării climatice asupra calotei glaciare, a spus că temperatura în Antarctica, în Insulele South Shetland şi arhipelagul James Ross din care face parte şi insula Seymour este haotică în ultimii 20 de ani.

După ce în primul deceniu al secolului s-a produs o răcire atmosferică, acum se produce o încălzire rapidă. Cercetătorii din programul brazilian antarctic sunt de părere că acest fenomen ar putea fi influenţat de curenţii oceanici El Ni?o. Efectele diferă pe cuprinsul Antarcticii, care cuprinde zone terestre, insule şi porţiuni oceanice de la sud de latitudinea 60 de grade. În această regiune se află aproximativ 70% din apa proaspătă a planetei sub formă de zăpadă şi gheaţă. Dacă s-ar topi toată, nivelurile mărilor ar creşte cu 50-60 de metri, dar asta va dura multe generaţii.

Experţii ONU prognozează că nivelul apelor oceanului vor creşte cu 30cm – 110 cm până la sfârşitul secolului, în funcţie de eforturile oamenilor de a reduce emisiile şi de sensibilitatea calotei glaciare. Deşi gheţurile se topesc în fiecare vară într-o oarecare măsură, cercetătorii spun că acest fenomen a devenit mai vizibil în ultimii ani, când temperaturile au crescut mai rapid în timpul iernii. Se prespune că aceasta a determinat declinul cu peste 50% al coloniilor de pinguini chinstrap care sunt dependenţi de gheţurile marine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *