În așteptarea unui atac rusesc ucrainenii au minat coasta de-a lungul Mării Azov și au instalat rachete antinavă

Ucraina are pregătiți 261.000 de militari și 400.000 de rezerviști, precum și rachete sol-aer și noi arme antitanc. Ucrainenii au minat coasta de-a lungul Mării Azov și au instalat rachete antinavă. O operațiune amfibie rusă ar duce la pierderi uriașe, spun analiștii.

Există puține semne evidente ale prezenței militare ruse. Noaptea, soldații spun că aud vuietul tancurilor inamice în timp ce manevrează, ascunse în spatele unei păruri mici. Dar adevărul este că rușii ar putea ataca oricând: de pe uscat, de pe mare sau din aer.

Cu peste 100.000 de soldați ruși masați acum la granițele sale, Ucraina este înconjurată. În sud, forțele armate ale Moscovei ar putea ataca din Crimeea și se pot deplasa spre nord și apoi spre est de-a lungul coastei, o fâșie plată de 250 km care cuprinde porturile ucrainene Berdiansk și Mariupol.

Scopul strategic ar fi acela de a lega Crimeea de regiunile separatiste Donețk și Lugansk. Moscova a ocupat efectiv aceste teritorii în primăvara anului 2014, instalând și înarmand milițiile locale și declanșând un conflict care a continuat de atunci.

În est, tancurile rusești ar putea avansa peste graniță spre orașul ucrainean Harkov și să spargă „linia de contact” dintre separatiști și armata ucraineană. În vest, forțele rusești sunt staționate în apropiere de Odesa, în Transnistria, o republică separatistă din estul Moldovei.

Cele mai amenințătoare evoluții, între timp, au loc în nord. Kremlinul a mutat trupe, avioane de luptă și arme grele în Belarus, înainte de ceea ce spune că sunt exerciții militare la scară largă luna viitoare.

Au sosit batalioane tactice din estul îndepărtat al Rusiei, aducând cu ei lansatoare de rachete multiple autopropulsate Uragan și sisteme de apărare antirachetă S-400. Această forță de atac formidabilă se află la o distanță mică de Kiev, la 200 km.

Până acum, discuțiile dintre Rusia și Occident, inclusiv o întâlnire de vineri între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov nu au dus nicăieri. Rusia cere o zonă de influență pe modelul războiului rece în Europa de Est și retragerea forțelor NATO din fostele state ale ale Pactului de la Varșovia. Toate acestea au determinat SUA și aliații săi să spună că o invazie este iminentă – lucru pe care și Joe Bidenl-a recunoscut săptămâna aceasta drept „probabil” .

Experții de la Kiev spun că orice incursiune rusă ar întâmpina o rezistență masivă din partea ucrainenilor. „În prezent, există suficiente forțe rusești la granițe pentru a lansa un atac rapid și a provoca pierderi semnificative. Dar nu există suficiente forțe pentru a câștiga”, a declarat Serhii Kuzan, președintele Centrului de Securitate și Cooperare din Ucraina .
Ucraina are pregătiți 261.000 de militari și 400.000 de rezerviști, precum și rachete sol-aer și noi arme antitanc livrate săptămânâna aceasta se Regatul Unit.

Kievul a primit vineri noapte primul transport cu asistenţă de securitate din partea Statelor Unite, care conține peste 90.000 de kilograme de armament și muniție pentru soldații ucraineni care apără țara „din linia întâi”. Ajutorul a fost autorizat de preşedintele Joe Biden, a anunţat sâmbătă ambasada americană de la Kiev. SUA au pregătit transporturi cu ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 200 de milioane de dolari și au anunțat că le vor suplimenta, dacă Rusia va declanșa o invazie.

Ucrainenii au minat coasta de-a lungul mării Azov și au instalat rachete antinavă. O operațiune amfibie rusă ar duce la pierderi uriașe, a spus Serhii Kuzan.

https://www.youtube.com/watch?v=hV-lpvyTnwI&feature=emb_logo

Câștigarea provinciei Herson ar rezolva cea mai presantă problemă a Crimeei: lipsa apei. O rețea de canale de 400 km lungime construită de sovietici a folosit pentru a conecta râul Nipru cu peninsula, aprovizionarea locuitorilor și irigarea câmpurilor. În 2014, Ucraina a construit un baraj pentru a-i opri apa. În 2021, Crimeea a suferit o secetă gravă.

Apărarea canalului este acum o prioritate strategică pentru Ucraina. Un singur soldat ucrainean a fost vizibil săptămâna trecută de unde începe canalul, în afara orașului Kakova. Avea un kalașnikov și un câine alsacian. Zăpada acoperise calea navigabilă înghețată și sălcii sale pitorești.

La punctul de trecere Șonar, soldații dorm într-o cazarmă confortabilă încălzită de o sobă cu bușteni. Ei resping afirmația recentă a lui Putin că Ucraina și Rusia sunt „un singur popor”. „Ne mutăm în Europa și NATO. Rusia este blocată în trecutul sovietic”, spus lt Petro Iancenko. De ce luptă? „Pentru ca familia mea poate trăi într-o țară liberă”, a răspuns el jurnaliștilor de la The Guardian.

Iancenko spune că Crimeea și regiunea Donbas ocupată parțial de Rusia aparțin Ucrainei. El a adăugat că Kievul are pretenții teritoriale nesoluționate. Zona Kuban de sud a Rusiei – chiar vizavi de strâmtoarea Kerci din Crimeea – a fost cândva casa cazacilor ucraineni , a spus el. „Este teritoriul nostru”, afirmă el.

Perspectiva ca Crimeea să se întoarcă vreodată la Ucraina pare îndepărtată. Dar Șekman a remarcat că peninsula și-a schimbat stăpânii în numeroase ocazii. Putin pare să considere independența și statalitatea Ucrainei, câștigate în 1991 și aspirațiile sale occidentale de astăzi, ca o eroare istorică.

Dar poate descoperi că readucerea Ucrainei sub strânsoarea imperială a Moscovei nu este atât de ușoară pe cât pare. „Rusia nu poate face altceva decât să ne amenințe”, a spus Alex Luniov – sergent în marină. „Aceasta este casa noastră, casa noastră. Bunicii și strămoșii noștri sunt îngropați aici. Dacă vin rușii, ne vom lupta. Îi vom ucide ca pe vite.”
Luniov a spus că armata ucraineană este mai dură, mai profesionistă și mai bine pregătită decât în 2014, când forțele ruse superioare au provocat înfrângeri grele în est, inclusiv un masacru în orașul Ilovaisk. „De atunci am învățat cum să luptăm”, a subliniat el, spunând că Ucraina are dreptate de partea ei.

Starea de spirit din Donbas

Și oamenii din regiunile separatiste pro-ruse sunt speriați. Aceștia spun însă că vestul și guvernul de la Kiev au de gând să-i atace.

Steagurile rusești sunt la tot pasul în orașul Donețk, până în 2014 parte din Ucraina, acum… capitala Republici Populare cu același nume. Ici, colo sunt postere care îl comemorează pe primul președinte al regiunii separatiste, dar și statui ale lui Lenin. Localnicii, în marea lor majoritate etnici ruși, cred cu tărie că Ucraina pregătește o agresiune armată.

Eduard Basurin, adjunctul miliției din Donețk spune că ucrainenii “mobilizează artilerie, tunuri, lansatoare multiple de rachete în număr mai mare ca până acum. Capacitățile acelor lansatoare sunt destinate pentru distanțe scurte, așa că putem spune că se pregătesc de manevre ofensive”.
Pentru localnicii pro-ruși din această regiune, Ucraina și Vestul sunt cei care pun în primejdie liniștea comunităților lor.

De partea cealaltă a liniei frontului, în orașul Harkov, oamenii privesc cu teamă spre granița cu Rusia, aflată la doar 25 de kilometri spre nord. În Kiev, însă, ucrainenii nu par prea afectați de pericolul unei potențiale invazii.

Pentru ucraineni, senzația e că au fost lăsați în afara discuției și că nu au prea multe de spus pentru a decide cum se va încheia această situație foarte tensionată”.
Moralul localnicilor este unul ridicat, dacă e să ne luăm după declarațiile lor.

„Pentru ucraineni nu e nimic nou. Chiar dacă în ultimele luni au fost masate mult mai multe trupe rusești la graniță, amenințarea unei invazii și amenințarea Rusiei, în general, este de opt ani o realitate aici, în Ucraina”, relatează Clarissa Ward, Chief International Correspondent.

„Trebuie să-i arătăm lui Putin cât de inutilă e fanfaronada lui. Au încercat cu Georgia în 2008 și le-a mers, au încercat cu Ucraina, le-a mers. Încearcă să șantajeze și Moldova. Dar acum au ridicat ștafeta prea sus, iar Europa s-a speriat. Și are de ce”, spune un ucrainean din Kiev.

Ajutor occidental

„Statele Unite și aliații și partenerii lor sunt uniți în a trimite asistență de securitate Ucrainei. Folosim toate instrumentele disponibile de cooperare de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere în fața agresiunii Rusie, a mai arătat Antony Blinken.

Potrivit Ambasadei SUA la Kiev, valoarea transporturilor cu ajutoare militare destinate Ucrainei este de 200 de milioane de dolari.
„Așa cum i-a transmis președintele Biden președintelui Putin, dacă Rusia va invada Ucraina, Statele Unite vor furniza Ucrainei materiale defensive suplimentare celor pe care le-a trimis deja”, a precizat Ambasada SUA de la Kiev.

Ţările baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – vor furniza Ucrainei rachete antitanc şi antiaeriene fabricate în SUA, au anunţat vineri seară miniştrii apărării din cele trei ţări într-o declaraţie comună, relatează Reuters şi AFP. De asemenea, ministrul apărării din Republica Cehă, Jana Cernochova, a anunţat că va propune cabinetului de la Praga să aprobe o livrare de muniţie de artilerie Ucrainei, potrivit Reuters.

„În lumina creşterii presiunii militare a Rusiei în Ucraina şi în regiune, ţările baltice au decis să răspundă nevoilor Ucrainei şi să furnizeze un ajutor suplimentar pentru apărare”, se menţionează în comunicatul comun.

„Acest ajutor va întări capacitatea Ucrainei de a-şi apăra teritoriul şi populaţia în caz de agresiune rusă”, adaugă comunicatul.

Concomitent, Republica Cehă a ales muniţia de calibrul 152 milimetri de pe lista de provizii solicitate de guvernul de la Kiev. Ea a precizat că mai multe detalii despre acest transport vor fi furnizate după ce cabinetul va valida propunerea, miercuri.

Estonia va trimite rachete antitanc Javelin, iar Letonia şi Lituania rachete antiaeriene Stinger.

„Sperăm cu sinceritate că Ucraina nu va trebui să utilizeze aceste arme”, a declarat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas..

Departamentul de Stat al SUA a permis Lituaniei, Letoniei şi Estoniei să trimită rachete fabricate în SUA şi alte arme Ucrainei, au declarat miercuri trei surse cu cunoştinţe despre această decizie.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, vineri, că mai multe livrări de asistenţă pentru securitate către Ucraina sunt programate în viitoarele săptămâni.
Pe de altă parte, însă, Berlinul face notă discordantă Germania a blocat transferul de tehnică militară către Kiev, o măsură care i-a adus critici cancelarului Scholz.

Trei scenarii privind evoluția crizei dintre Rusia și Ucraina

Foreign Affairs scrie, chiar în ziua întâlnirii dintre Antony Blinken și Serghei Lavrov, că există trei scenarii posibile, în cazul în care calea diplomatică nu va avea succes, iar acestea depind foarte mult de modul în care Vladimir Putin decide că își poate atinge cel mai bine obiectivele.

1 Soluționare diplomatică

Primul scenariu ar presupune o soluționare diplomatică coercitivă a crizei actuale. Rusia ar putea să recunoască sau să anexeze oficial regiunea Donbas din estul Ucrainei. Trebuie precizat că Parlamentul Rusiei dezbate deja o solicitare de recunoaștere a independenței regiunilor Doneţk și Lugansk din Ucraina. Acesta este un mod similar cu modul în care Rusia a recunoscut Abhazia și Osetia de Sud, Georgia.

Acest lucru ar permite Rusiei să evite o escaladare militară ulterioară, dar totuși să iasă în câștig. Dacă președintele rus alege această variantă, atunci Statele Unite și NATO ar putea răspunde prin a continua cu desfășurari suplimentare de-a lungul flancului estic al NATO, ceea ce ar genera o dilemă de securitate pe care Kremlinul vrea să o evite.

2. Ofensivă limitată

O a doua variantă ar implica o ofensivă limitată rusă, pentru a ocupa un teritoriu suplimentar în estul Ucraiei și în Donbas. Conform acestei variante, Rusia ar încerca să obțină portul Mariupol, la Marea Azov, dar și Harkov. De asemenea, Rusia ar putea încerca o versiune mai ambițioasă a acestei ofensive. Dinspre sud, Rusia ar putea incerca să lege, pe uscat, Crimeea de Rusia continentală. Mai mult, ar putea lansa o operațiune pentru a ocupa Odesa, cel mai important port al Ucrainei.

O astfel de mișcare ar priva Ucraina de porturi economice vitale de-a lungul coastei sale de sud, lăsând țara fără ieșire la mare, dar ar rezolva problemele logistice de lungă durată ale Rusiei. Totuși, aceasta ar fi o operațiune enormă, care angrena toate forțele pe care Rusia le-a adunat în Crimeea și de-a lungul granițelor de est și de nord ale Ucrainei.

3. Ofensivă la scară largă

Prin urmare, cel de-al treilea este o ofensivă rusă la scară largă care folosește puterea terestră, aeriană și maritimă pe toate axele de atac. În acest scenariu, Rusia ar stabili superioritatea aeriană și navală cât mai repede posibil. Unele forțe terestre rusești ar avansa spre Harkov și Sumy în nord-est, iar altele forțe aflate acum în Crimeea și Donbas ar avansa din sud și, respectiv, est.

Între timp, forțele ruse din Belarus ar putea amenința direct Kievul, angrenând astfel forțele ucrainene care altfel s-ar fi putut deplasa pentru a întări estul și sudul.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *