În ce țări au fost desoperite cazuri ale noii mutații a coronavirusului. 61 de pasageri sosiți în Olanda din Africa de Sud, suspectați că sunt infectați cu noua variantă Omicron

Belgia și Israelul, dar şi regiunea administrativă specială Hong Kong a Chinei au anunțat deja primele cazuri ale noii mutații a coronavirusului pe teritoriile lor. În Olanda, 61 de persoane care au aterizat la Amsterdam cu două curse din Africa de Sud au fost testate pozitiv pentru Covid-19, iar autoritățile olandeze au anunțat că sâmbătă dimineața fac analize suplimentare pentru a stabili dacă vreunul dintre aceste cazuri are legătură cu noua variantă a coronavirusului Omicron, relatează Reuters.

În jur de 600 de pasageri au ajuns vineri la Amsterdam cu două curse KLM, fiind obligați să aștepte ore în șir din cauza îngrijorărilor generate de noua variantă a coronavirusului identificată în zona Africii de Sud și declarată ieri de OMS ca fiind una îngrijorătoare ca urmare a numeroaselor mutații și a riscului de a fi mult mai contagioasă.

Noua variantă a fost detectată la începutul lunii noiembrie și, având în vedere numărul mare de mutații suferite, oamenii de știință au precizat că este posibil ca noua versiune Covid-19 să se fi dezvoltat la o persoană imunocompromisă care suferea de o infecție cronică mai veche, netratată.

Ministrul olandez al sănătății a anunțat sâmbătă că 61 de pasageri au fost depistați pozitiv.

Un caz a fost confirmat vineri în Belgia, primul în Europa, altul în Israel și două cazuri în Hong Kong.

Marea Britanie a suspendat încă de ieri zborurile pe relația Africa de Sud și alte cinci țări din regiune. Franța, Italia, Olanda, Cehia și Croația, dar și Filipine, Singapore și Rusia au anunțat măsuri similare. Grecia și Japonia cer teste suplimentare, plus carantină de 10 zile celor sosiți din regiune. Germania își va primi numai proprii cetățeni care vin din Africa de Sud și statele vecine. Iar Australia a avertizat că și-ar putea închide frontierele pentru aceste persoane.

Thailanda a transmis sâmbătă că va interzice accesul în țară pentru persoane care călătoresc în opt țări africane pe care le-a desemnat ca fiind cu risc ridicat pentru noua tulpină a coronavirusului, Omicron. Potrivit autorităților thailandeze, începând cu luna decembrie va fi interzis accesul în țară pentru turiștii care provin din Botswana, Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, a precizat în timpul unei conferințe de presă Opas Karnkawinpong, înalt oficial în domeniul sănătății locale.

Potrivit anunțului, autoritățile thailandeze nu vor permite turiștilor din aceste țări să se înregistreze pentru a sosi în Thailanda începând de sâmbătă. Anunțul a fost făcut în contextul în care și alte țări din Asia își înăspresc condițiile de tranzitare a frontierelor pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea variantei B 1.1.529. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat-o drept cea mai recentă «variantă de îngrijorare», despre care avertizează că se poate răspândi mai repede decât alte tulpini ale coronavirusuluii. „Am notificat companiile aeriene și aceste țări”, a menționat dl Opas, adăugând că turiștii din alte țări africane nu vor fi eligibili pentru schema de acces în țară fără a intra în carantină, valabilă turiștii vaccinați.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că pentru moment nu ar fi nevoie de aceste măsuri, ci ar trebui așteptate informații dovedite științific. Tot OMS avertizat însă că vor trece săptămâni până când experții vor ști cât de contagioasă și rezistentă la vaccinuri este noua variantă a virusului. Marile companii din industria turistică vorbesc de măsuri exagerate și injuste, care vor pune din nou în genunchi turismul, cu efecte devastatoare asupra întregii economii mondiale. Îngrijorările create de noua variantă a coronavirusului au generat pierderi semnificative pe marile burse din Tōkyō, Frankfurt sau Londra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *