În Europa de vest, iarna și-a făcut simțită prezența

Vremea urâtă a lovit mai multe ţări europene – Italia, Franţa, Cehia, Slovenia, Croaţia, Austria. În Franţa, 165.000 de case din centrul ţării nu dispun de electricitate deoarece a nins abundent. Circulaţia rutieră, feroviară şi aeriană este perturbată. În Corsica, 21.000 de locuinţe nu dispun de curent electric iar autorităţile vorbesc de rafale de vânt de 160 de km/h, notează RFI.

În Italia, în nord-est, 23.000 de case sunt fără electricitate iar numeroase şosele sunt impracticabile. La Veneţia, apa a urcat până la 1,56 de metri iar piaţa Saint-Marc a devenit neaccesibilă.

Ploi puternice acompaniate de vânt care a ajuns chiar şi 180km/h în unele regiuni ale Italiei a perturbat circulaţia rutieră şi feroviară.

Aeroportul de la Genova a fost închis jumătate de zi – pistele nu puteau fi folosite fiind blocate de deşeuri aduse de vântul puternic. Scolile din Genova, Roma dar şi alte mari oraşe au rămas marţi înshise.

Intemperiile care afectează Italia de duminică s-au soldat cu nouă morţi, a anunţat Protecţia Civilă, iar numeroase şcoli erau închise în întreaga ţară, relatează AFP.

Un bilanţ anterior anunţa cinci morţi.

În afară de cele cinci victime înregistrate luni, un bărbat a fost ucis la Veneţia, în nord-est, de un copac care a căzut peste el, iar un pompier a murit la fel, în Alto Adige (nord), în timp ce participa la operaţiuni de salvare.

O femeie a fost ucisă de un torent de noroi şi de roci, în locuinţa sa, la Trentino, au precizat autorităţile.

Alt bărbat a fost ucis în timp ce făcea kitesurf luni, în apropiere de Cattolica, la coasta Mării Adriatice, după ce o rafală de vânt l-a aruncat pe nişte roci, potrivit presei locale.

Un bărbat a fost dat dispărut pe mare, la Calabria, după ce ambarcaţiunea i-a fost găsită luni pe roci, în zona de coastă, fără ca la bord să se afle cineva la bord, iar un corp a fost văzut pe mare, însă nu a putut să fie recuperat din cauza furtunii.

Potrivit presei italiene, aproximativ 170 de persoane – turişti şi angajaţi ai unor hoteluri – erau blocate în Pasul Stelvio (nord), la frontiera dintre Italia şi Elveţia., la peste 2.700 demetri altitudine, din cauza ninsorilor abundente, după ce zăpada a atins 1,5 metri înălţime.

În Friuli-Venezia Giulia, în nord-est, 23.000 de persoane au rămas fără electricitate, iar numeroase drumuri erau impracticabile, au anunţat autortăţile locale.

De la începutul acestui val de intemperii, pompierii italieni au efectuat aproximativ 7.000 de intervenţii în toată ţara, potrivit agenţiei AGI.

Ploile puternice şi rafalele de vânt, care au atins până la 180 de kilometri pe oră în anumite regiuni ale ţării, au perturbat puternic traficul rutier.

La Genova, aeroportul a fost închis până marţi la ora 13.00 GMT (15.00, ora României), pistele fiind impracticabile din cauza unor aluviunil aduse de ploaie, rafalelor de vânt şi unei marei. Şcolile din oraş rămân închise marţi, la fel ca la Roma şi în numeroase alte municipalităţi italiene.

Circulaţia rutieră era puternic perturbată marţi în capitala italiană, unde numeroşi arbori doborâţi la pământ continuau sp blocheze străzi în apropierea centrului oraşului.

În Austria, o parte a acoperişului din cetatea medievală care domină oraşul Salzburg a fost luat de vântul care a depăşit 100 km/h. În sud, protecţia civilă a cerut celor 500 de locuitori din Muhr să nu iasă din casă. Râul care traversează localitatea a crescut foarte mult producând pagube importante. Aceeaşi alertă a fost dată şi la frontiera cu Italia, unde barajele sunt pe punctul să cedeze din cauza presiunii apei. Nu am mai văzut aşa ceva în ultimele decenii, a mărturisit Martin Guggenberger, comandantul pompierilor dintr-o comună în care mai multe şosele sunt blocate iar 10.000 de locuinţe nu dispun de electricitate.

Slovenia este în “alertă roşie” de luni iar în Croaţia transportul feroviar este afectat de inundaţii.

În cantonul eleveţian Tessin, numeroase şosele sunt impracticabile, inundate ori blocate cu arbori doborâţi de vânt.

În Cehia, traficul feroviar este perturbat marţi de vântul puternic – traficul feroviar şi rutier a fost blocat în anumite zone iar 30.000 de case sunt private de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *