În încercarea de a salva Brexit-ul, Theresa May joacă pe cartea laburiștilor

În încercarea de a salva acordul de retragere a Marii Britanii din UE, Theresa May se pregăteşte să-i propună liderului laburist Jeremy Corbyn o variantă „soft”, care nu ar putea fi anulată de un eventual viitor premier eurosceptic, scrie The Times. Cu două zile înainte de summit-ul UE pe tema Brexit, legislatorii au de ales între ieşirea din UE cu un acord „sau renunţarea completă la o ieşire” din blocul comunitar. Dar, pe fondul haosului provocat de Brexit, „Partidul Conservator al Theresei May intră în implozie”,

Cu patru zile înainte de Brexit, prevăzut iniţial pentru 29 martie şi amânat apoi pentru 12 aprilie, şefa Guvernului britanic depune eforturi să găsească o soluţie transpartinică pentru o ieşire din UE cu un acord aprobat de Parlament.

Deputaţii britanici au respins în trei rânduri acordul de retragere negociat de May cu UE. Lovindu-se de ostilităţi îndeosebi în tabăra sa conservatoare, premierul britanic încearcă acum să găsească indulgenţă în tabăra laburiştilor.

„Cred că putem fi de acord în unele puncte“, a spus ea duminică, invitând la un „compromis de ambele părţi“.

Laburiştii îşi doresc menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE după Brexit, propunere refuzată de euroscepticii din Partidul Conservator. Nici Guvernul May nu vrea o astfel de soluţie, întrucât l-ar împiedica sa ducă o politică comercială autonomă cu ţările terţe.

Pentru a-şi oferi timp, May a cerut liderilor UE o nouă amânare a Brexitului, de această dată până la 30 iunie, cu posibilitatea unei ieşiri mai devreme în cazul găsirii unui acord. Londra se pregăteşte totodată să participe la alegerile europene, prevăzute să aibă loc în perioada 23-26 mai, o perspectivă considerată „inacceptabilă“ de către May, la aproape trei ani de la referendumul pentru Brexit câştigat la limită de cei care au pledat în favoarea ieşirii din UE.

Un consiliu european excepţional consacrat Brexitului va avea loc miercuri în vederea examinării solicitării de amânare.

Pe de altă parte, negociatorul-şef al UE Michel Barnier s-a deplasat luni la Dublin pentru a se întâlni cu premierul irlandez Leo Varadkar. El şi-a exprimat speranţa într-un progres al discuţiilor dintre Theresa May şi Jeremy Corbyn şi a transmis Londrei că singurul lucru negociabil este textul de 26 de pagini cu privire la viitorul relaţiilor Marea Britanie-UE după Brexit.

În timp ce Theresa May speră să ajungă la un compromis cu opoziţia, mâna pe care a întins-o laburiştilor a provocat furie în rândul conservatorilor eurosceptici.

Fostul ministru de Externe Boris Johnson, care a demisionat în dezacord cu strategia aleasă de May pentru Brexit, a avertizat luni că deputaţii conservatori nu-i vor permite premierului să „capituleze“ în faţa liderului laburiştilor acceptând un divorţ blând şi menţinerea unor legături strânse cu UE.

Britanicii nu mai cred în politicienii lor

Potrivit unui sondaj realizat la comanda Politico, britanicii şi-au pierdut încrederea în partide. Totuşi, ei îşi doresc un lider puternic. De fapt, în pofida tuturor problemelor cu care se confruntă, May este văzută un lider mai bun decât Corbyn.

Un sondaj publicat luni de Hansard Society, un institut care lucrează pentru Parlamentul britanic, confirmă aceste informaţii. Potrivit unei radiografii pentru anul trecut a politicii britanice, 54% dintre locuitorii Marii Britanii îşi doresc un lider puternic, capabil să „spargă“ regulile unui sistem politic care trebuie reformat.

72% dintre participanţii la sondaj cred că sistemul politic britanic trebuie ameliorat. De asemenea, 75% dintre respondenţi sunt convinşi că formaţiunile politice sunt atât de divizate, încât nu mai pot servi interesul general. Totodată, 56% dintre britanici simt că ţara lor este în declin, iar 63% sunt de părere că sistemul de guvernare este deturnat în scopurile celor bogaţi şi puternici. Sondajul respectiv a fost efectuat în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie de Institututul Ipsos Mori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *