În Rusia nemurirea prin criogenare nu mai e SF. O compania a „a congelat” 80 de oameni…

O companie din Rusia s-a angajat în aventura criogenării în urmă cu mai bine de 15 ani. Până în prezent „a congelat” 80 de persoane…

La prima vedere, locația companiei Kriorus nu inspiră deloc încredere… O magazie de tablă, situată la periferia Moscovei, ce adăpostește trei containere albe imense. Acolo sunt depozitați „clienții” …

Valeria Oudalova este directorul acestei companii mai puțin obișnuite. Ea explică care este procesul: „După moarte, se extrage sângele din corp. Apoi, un sistem de vitrificare previne formarea cristalelor. După aceea, scufundăm corpul într-un container. Pacienții sunt astfel conservați în azot lichid la o temperatură de -196° C. Sunt așezași vertical, cu capul în jos…”

Până în prezent, Kriorus a înghețat 80 de persoane și 45 de animale de companie. Compania oferă două opțiuni: conservarea corpului pentru 30.000 de euro sau doar păstrarea creierului pentru 12.000 de euro, scrie RFI.

Elena are 32 de ani. Mama sa a fost criogenată în decembrie anul trecut, la vârsta de 71 de ani. „Am decis să-i conservăm creierul, deoarece creierul este ca un stick de memorie USB care stochează toate informațiile necesare despre acea persoană. Când va fi posibil din punct de vedere științific, vom putea „recrea” un corp biologic. Poate chiar și cu un ADN modificat care să prevină bolile…”, speră ea.

Pentru critici, criogenarea seamănă în cel mai bun caz cu o poveste științifico-fantastică de proastă calitate și în cel mai rău caz cu o adevărată escrocherie. Însă nu și pentru Elena, care intenționează să semneze un contract cu Kriorus.

„Desigur, m-am gândit de multe ori la reîntâlnirea cu mama. În plus, am cumpărat un caiet în care notez tot ce se întâmplă în viața mea… Și când ne vom reîntâlni, i-l voi da să-l citească ca să afle ce s-a întâmplat în lipsa ei”, mărturisește Elena.

În contract se specifică că întreprinderea garantează un singur lucru, și anume conservarea corpului. În rest, după cum explică Valeria Oudalova, va trebui să ne bazăm pe progresul științific. „Ceea ce propunem este transportarea unei persoane în viitor, sperând că într-o bună zi știința va putea să o învie. Totul ține de știință, nu există nimic spiritual sau religios. Totul pornește de la ideea că progresul nu cunoaște nicio limită”.

Criogenarea, tehnică tolerată în Rusia și Statele Unite, este ilegală în multe țări, inclusiv în Franța. Compania rusă speră să își extindă oferta în Europa – Kriorus a înghețat deja corpurile a 22 de străini, dintre care 2 francezi.

În Rusia, oferta este mult mai puțin costisitoare decât în Statele Unite, unde prețul „vieții veșnice” ajunge la 200.000 de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *