În urma dezvăluirilor  de la Sighetu Marmației, DGASPC Maramureș a decis mutarea pacienților ținuți în cuști sau legați, în alte unități sanitare

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, în subordinea căreia se află Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației, unde unii pacienți erau ținuți încuiați într-o mică încăpere cu geamuri din sticlă, asemănătoare cu o cușcă, sau legați de pat, susține că toți bolnavii internați în acest centru vor fi mutați în scurt timp în alte unități. De asemenea, DGASPC Maramureș a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că a început o cercetare administrativă la Centrul din Sighetu Marmației.

„Întrucât se impune măsura relocării beneficiarilor din cauza condițiilor existente în spațiul utilizat temporar, au fost identificate locațiile, urmând ca beneficiarii să fie transferați în cel mai scurt timp în alte centre aflate în subordinea DGASPC Maramureș din Sighetu Marmației și Vișeu de Sus”, susțin reprezentanții DGASPC.

Potrivit acestora, „transferul pacienților va fi realizat cu mijloace proprii, cu pregătirea prealabilă a beneficiarilor de către psihologul centrului, asigurându-se, totodată, și personalul necesar pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități în noile locații ale instituției”.

„Conform raportului prezentat conducerii instituției de către șeful CRRPH Sighetu Marmației, beneficiarii izolați în spațiile de liniștire au grave probleme de comportament, prezentând agitații psihomotorii care se manifestă prin autoagresare sau agresarea persoanelor din preajmă. Aceștia prezintă diagnostice precum: retardare mentală profundă pe fond encefalopatic cronic infantil, retardare mentală severă cu tulburări de comportament, schizofrenie profundă, bipolaritate. Cu referire la contenționarea celor trei beneficiari, facem precizarea că aceasta este efectuată la recomandarea medicului psihiatru și doar în scop de protejare a persoanelor în caz de autoagresiune, precum și pentru a nu pune în pericol viața și siguranța celorlalte persoane cu dizabilități”, se mai arată în comunicatul DGASPC Maramureș.

De asemenea, în document se subliniază că restructurarea Centrului de Recuperare a Persoanelor cu Handicap Sighetu Marmației „reprezintă o prioritate” pentru DGASPC Maramureș din 14 februarie 2018, când un tavan dintr-o încăpere a centrului social de pe strada Dragoș Vodă s-a surpat, iar clădirea nu a mai prezentat siguranță pentru beneficiari și personalul de specialitate. Atunci, pacienții de acolo au fost transferați în două spații din incinta Spitalului Municipal Sighetu Marmației.

„În acest context, instituția noastră derulează Proiectul Servicii sociale integrate în municipiul Sighetu Marmației, prin intermediul căruia vor fi construite patru locuințe protejate destinate unui număr de 40 de persoane cu dizabilități de la CRRPH Sighetu Marmației. De la finalul anului 2020, în Sighetu Marmației va funcționa și un centru de zi cu o capacitate de 40 de locuri, urmând ca specialiștii să furnizeze servicii integrate de sprijin în vederea tranziției de la servicii de îngrijire de tip rezidențial în instituții de tip vechi către servicii la nivelul comunității”, susține DGASPC Maramureș.

La rândul său, prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, a declarat, miercuri, potrivit mediafax.ro, că la Sighetu Marmației a fost trimis un control și din partea DSP și a Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Maramureș și așteaptă un raport de la cele două instituții.

Totul a început în urma unor imagini șocante, de la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap, din Sighetu Marmației,  ce au fost date publicității, marți, de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ).  Reprezentanții CRJ au vizitat și Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmației, unde spun că au găsit, de asemenea, nereguli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *