Încă o elevă a fost ucisă de meningita fulminantă

O elevă de 15 ani, din Vaslui, a decedat, marți, la Spitalul din. Adolescenta era la Centrul Social Vaslui când i s-a făcut rău, îngrijitorii au chemat ambulanța și, după ce a fost diagnosticată greșit la Vaslui, apoi a apărut suspiciunea de meningită și a fost transferată la Iași, dar prea târziu. Medicii au constatat că fata este în comă, iar marți, din păcate, a decedat. Decesul vine după ce vineri o elevă de 18 ani, de la Colegiul Gheorghe Lazăr,  din București, a murit din aceeași cauză.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a declarat că, în opinia sa, fata avea aveeași formă de meningită ca și eleva decedată la București.

“A fost unul dintre cele mai grave cazuri pe care le-am întâlnit în ultimii ani. Din nefericire, în urmă cu o oră, s-a pierdut, din cauza unei infecții foarte grave, devastatoare, cu șoc septic și disfuncție multiplă de organ, care nu a putut fi stăpânită prin antibioterapia pe care i-am administrat-o și tot ce a însemnat suport de terapie intensivă“, a declarat prof. dr. Dorobăț, potrivit agerpres.ro.

Mai grav este că în urma analizelor făcută elevilor din Colegiul Lazăr din Capitală,  alți doi elevi s-au dovedit a fi purtători aibacteriei meningococ. În cazul lor s-a instituit urgent tratament cu antibiotic.

Infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnavă sau purtatoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern,  fiind foarte sensibil la variațiile de temperatură și uscăciune. În unele cazuri foarte rare, poate apărea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Doar contacții apropiați sunt testați în vederea posibilului portaj al meningococului și li se aministrează profilactic doza unică de antibiotic.

Pentru prevenirea meningitei meningococicesunt disponibiledouă tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W şi altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.

Conform ultimelor date raportate de Centrul Național de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *