Încă o lovitură pentru guvernul May. Boris Johnson şi-a dat demisia din fruntea diplomației britanice

Boris Johnson şi-a dat demisia din funcţia de ministru de Externe al Marii Britanii, devenind astfel al treilea ministru în ultimele 24 de ore care părăseşte guvernul pentru a nu susţine planul prim-ministrului Theresa May privind Brexitul.

Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat: „În această după-amiază, prim-ministrul a acceptat demisia lui Boris Johnson din funcţia de ministru de Externe. Va fi anunţat în curând înlocuitorul său. Prim-ministrul îi mulţumeşte lui Boris pentru munca depusă”.

Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a atacat vehement în privat propunerile făcute de premierul Theresa May privind relația cu Uniunea Europeană după ieșirea din UE. Planul a fost criticat de mai mulți eurosceptici din propriu partid.

Potrivit rețelei TV Sky News, Johnson a calificat planul lui May prezentat vineri cabinetului adunat la reședința prim ministerială de la Chequers drept „lustruirea unui rahat”.

Johnson a acceptat până la urmă planul, dar rămâne unul dintre principalii lideri ai taberei care se pronunță pentru un Brexit dur și critică planul lui May ca fiind „un inhibitor ale comerțului liber” după Brexit.

Demisia sa lui Johnson vine la câteva ore după cea ministrului pentru Brexit, David Davis şi a adjunctului său, Steve Baker.

David Davis, un eurosceptic convins, în vârstă de 69 de ani, a demisionat duminică după o reuniune a lui May cu miniştrii săi care a condus la anunţul unui acord asupra voinţei de a păstra o relaţie comercială strânsă cu UE.

Johnson a fost reprezentantul campaniei pro-Brexit, Vote Leave iar demisia sa va accentua criza din jurul lui May şi creşte şansele unei moţiuni de cenzură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *