Încă un contract de achiziție de armament a fost aruncat la coș de PSD. Armata rămâne și fără transportoarele amfibii care ar fi fost produse la Moreni

Programul de dezvoltare și înzestrare a Armatei cu transportoare blindate amfibii 8×8 produse în România la Uzina din Moreni nu mai este o prioritate a Ministerului Apărării, proiectul fiind amânat.

„Ceea ce pot să vă spun foarte sigur este că în acest an această a doua etapă de înzestrare cu transportor amfibiu nu va porni din rațiuni extrem de obiective: atâtea programe pornite în acest moment, extrem de scumpe – Patriot, HIMARS, avioanele F16 care vor continua și așa mai departe”, a declarat, miercuri, Gabriel Leș, ministrul Apărării.

În plus, întrebat dacă se va continua programul conform acordului semnat cu Uzina din Moreni și cu compania germană Rheinmetall, ministrul a lăsat să se înțeleagă că va urma o nouă licitație, la un moment neprecizat.

„Mi-e greu să vă spun spun în acest moment pentru că produsul trebuie să răspundă cerințelor operaționale minimale. Va fi o licitație și acolo”, a răspuns Leș.

Contractul pentru de asociere pentru producerea de transportoare amfibii a fost semnat, în noiembrie 2016, de Uzina Automecanica Moreni, din subordinea Ministerului Economiei, și compania germană Rheinmetall. În baza actului semnat, a fost constituită compania Romanian Military Vehicle Systems care urma să dezvolte la Moreni un transportor amfibiu-blindat – denumit Agilis 8X8. Ulterior, în 2018, Ministerul Apărării a cerut finanțarea cu 230 de milioane de euro a programului de dezvoltare a transportorului, MApN urmând a achiziționa 342 de unități.

Deși intenționa să achziționeze sisteme moderne de armament, Ministerul Apărării nua reușit să finalizeze achziționarea acestora. Contractele pentru fregate și corvete sunt blocate, iar despre achiziționarea mai multor avioane de luptă F16 auzim doar că se discută.

Miercuri, Leșa a susținut că sunt discuții despre achiziționarea unor aparate F16, fără a preciza când se vor cumpăra, cât va dura modernizarea, de unde se vor achiziționa. „În acest moment suntem la discuții foarte avansate. Eu sper ca aceste documente să le finalizăm în cursul acestui an și să începem upgradarea acestor avioane și aducerea la capacitatea la care sunt și celelalte 12”, a spus Leș.

În acest moment, Armata nu are conducere militară după ce șeful Statului Major a fost îndepărtat din funcție la cererea lui Dragnea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *