Încă un pas pentru plafonarea dobânzilor

Iniţiativa senatorului PNL Daniel Zamfir de a modifica Ordonanta de Guvern 13/2011, astfel incat dobanda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobanda de referinta a BNR a fost adoptată de Senat luni seara, Camera Deputatilor fiind decizionala. Proiectul a primit aviz favorabil in comisiile de specialitate.

Zamfir spune că în elaborarea acestui proiect s-a inspirat de un studiu realizat de Comisia Europeană care precizează că în 14 ţări din Europa, în principal din zona euro, dobânzile sunt plafonate.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici a evitat să se pronunţe pe acest subiect, subliniind că „eu sunt adeptul pieţei libere. Piaţa trebuie să fie cea care are mecanismele necesare pentru a se regla în zona de cerere şi ofertă ca regulă de joc. Statul nu trebuie să intervină, pe cât posibil şi bine ar fi deloc, să nu intervină în piaţă, decât atunci când sunt derapaje într-un fel sau altul”.

Reactia bancilor

Consiliului Patronatului Bancar, prin vocea directorului executiv Bogdan Preda susţine că intenţionează să comande un studiu de impact la o entitate independentă pe care să ni-l asumăm la nivel de industrie.

Asociaţia Română a Băncilor apreciază că iniţiativa ar putea avea un impact major asupra consumatorilor, instituţiilor de credit şi a economiei.

Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului  BNR a precizat că măsuri similare au fost luate şi în alte state, dând exemplu Ungaria. consideră că princilalul risc este golirea pieţei: „Ar fi dramatic ca bancile sa raspunda asa cum s-a raspuns de fiecare data in istorie si sa inceapa sa limiteze creditul. S-ar vedea imediat in nivelul de trai”.

Sursa foto: www.cotidianul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.