Începe procesul lui Paul Manafort, șeful de campanie al președintelui Donald Trump

Procesul care îl priveşte pe Paul Manafort, şeful de campanie a lui Donald Trump în timpul alegerilor din 2016, a începe astăzi, în Alexandria, statul Virginia, şi se aşteaptă să clarifice modul în care milioane de dolari proveniţi de la companii din Ucraina au ajuns în conturile sale bancare.

Paul Manafort este primul dintre colaboratorii de campanie ai președintelui Donald Trump trimis în judecată sub acuzații de fraude bancare și impozitare documentate de anchetatorii care cercetează implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Deși ținta imediată a procesului ține de delicte financiare, el ar putea scoate la lumină lucruri neplăcute pentru omul care a condus campania lui Trump vreme de trei luni și care a participat în vara anului 2016 la o întâlnire cu rușii care ofereau informații compromițătoare despre contracandidata democrată Hillary Clinton – un eveniment aflat acum în centrul anchetei speciale conduse de peste un an de Robert Mueller. notează europa liberă.

Observatorii susțin că nu trebuie să ne așteptăm ca procesul să aducă mari noutăți în privința implicării rusești în alegerile americane, și că este posibil ca membrii echipei Mueller să „păstreze” asemenea dovezi pentru un al doilea proces cu Manafort, care ar putea începe în septembrie.

Chiar și așa, procurorii au cerut permisiunea să abordeze la proces munca lui Manafort pentru politicienii pro-ruși din Ucraina, de unde i-ar fi venit banii pe care i-ar fi spălat apoi prin conturi bancare din străinătate.

Procurorii din procesul care începe la 31 iulie cu selectarea juraților spun că vor convoca 35 de martori, inclusiv cinci cu aranjamente de imunitate, ca să dovedească că Manafort a spălat peste 30 de milioane de dolari din afacerea de consultanță pentru Ucraina, ascunzând câștigurile de Fiscul american.

Jurații vor vedea fotografii cu mașinile de lux ale lui Manafort, cu vile și bazine, haine comandate la croitori din Beverly Hills, antichități scumpe și bilete pentru tot sezonul la meciurile echipei sale favorite, New York Yankees.

Asscociated Press notează că judecătorul de district T.S. Ellis III, care conduce procesul, i-a avertizat pe procurori să nu exagereze cu dovezile spectaculoase și să nu alimenteze antipatia față de ruși – mai ales, a observat el, că mulți americani nici nu fac diferența între ucraineni și ruși. Judecătorul a spus că nu va accepta să fie prezentate imagini cu Manafort și alții la petreceri cu femei „puțin îmbrăcate”, dacă asemenea fotografii există.

Printre numele care figurează în documentele ce urmează să fie prezentate la proces se numără și al lui Konstantin Kilimnik, un rus puțin cunoscut, despre care se crede că ar fi fost reprezentantul principal al lui Manafort în Ucraina. Într-un interviu cu Europa Libgeră din 2017, Kilimnik a declarat că a vorbit foarte des cu Manafort în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2016.

Dacă procesul început la 31 la Alexandria, în statul Virginia, se axează pe delictele financiare ale lui Manafort, cel din septembrie, de la Washington DC, va avea ca principală acuzare faptul că în vreme ce lucra în slujba ucrainenilor, Manafort nu s-a înregistrat ca agent străin în Statele Unite, cum ar fi trebuit.

Potrivit Associated Press importanța primului proces este că va permite publicului o primă privire în ceea ce a acumulat în 14 luni de muncă așa-numita „anchetă Mueller”, oferind detalii despre faptele unui suspect căruia Trump i-a încredințat conducerea unei perioade cruciale din campania sa prezidențială, cuprinzând și convenția republicană.

Procesul are loc într-un moment delicat pentru președintele american, tot mai dorit de echipa lui Mueller pentru un interviu și tot mai enervat de ceea ce Trump numește adesea „vânătoarea de vrăjitoare”.

Suspansul ar putea fi intensificat de spectacolul mărturiei adjunctului lui Manafort, Rick Gates, ca și de speculația că Manafort, care riscă să fie condamnat la ani grei de de închisoare, speră să fie grațiat de președintele Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *