Încet, încet, Bulgaria se afirmă ca un centru tehnologic al Balcanilor

Bulgaria, cândva un centru de producție în domeniul IT pentru țările din blocul sovietic, devine din nou atractivă pentru această industrie, scrie Financial Times. Salariile cresc și tot mai mulți specialiști în IT se întorc acasă.

Kalin Radev, deținătorul unei companii IT care lucrează cu clienți bancari din întreaga lume, dezvoltă acum centrul de cercetare și dezvoltare al companiei în Bulgaria.

„Bulgarii sunt deosebit de buni la IT”, spune Radev, datorită, în parte, accentului pus pe matematică și științe, în perioada comunistă. În prezent se afirmă ca un centru tehnologic al Balcanilor.

Competențele tehnice la un preț accesibil au atras și investitorii străini, inclusiv multe dintre marile companii multinaționale de IT, care au înființat centre de dezvoltare în țară.

Rune Sovdahl, antreprenor și investitor danez cu sediul în Londra, a fost unul dintre cei atrași. În urmă cu opt ani, a deschis o afacere de call center din Bulgaria. L-au atras la început costurile scăzute ale forței de muncă. Dar a rămas pentru competențe.

Influxul de investitori străini crește însă salariile. Salariul mediu lunar în sectorul IT bulgar este de aproximativ 1.400 de lire sterline pe lună, aproximativ de patru ori mai mare decât salariul mediu din țară.

Aceasta schimbă dinamica sectorului IT al Bulgariei – unde tinerii, bulgari înalt calificați obișnuiau să caute oportunități de lucru peste hotare. Acum, rămân acasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.