Închisoare pentru incitarea la violență, ură sau discriminare!

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri ,proiectul de lege care pedepsește incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege potrivit căruia incitarea la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Astăzi, 293 de deputaţi au votat „pentru” adoptarea proiectului de lege. Concret, iniţiativa legislativă aduce modificări Codului Penal, în sensul că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Pe 22 martie, Senatul a adoptat propunerea de lege, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei Deputaților, de astăzi, a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este decizional în acest caz.

În unul dintre amendamente prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA ori pentru alte criterii de acelaşi fel, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Acest amendament a fost propus de Ministerul Justiției și răspunde criticilor Comisiei Europene la adresa României, care consideră că Bucureștiul nu s-a aliniat criteriilor europene în domeniul discriminării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.