Incident în Strâmtoarea Gibraltar între nave spaniole și britanice

O navă de război a marinei spaniole, cu armele la vedere, a ordonat navelor comerciale să părăsească apele teritoriale spaniole din Strâmtoarea Gibraltar, dar marina britanică a trimis ambarcaţiuni în zonă, pentru a le veni în ajutor și a le permite să rămână în Strâmtoare, declarat anunțat guvernul din Gibraltar.

Echipajul navei de război poate fi auzit într-o înregistrare audio, transmițând navelor ancorate la Rock să „părăsească apele teritoriale spaniole”. Navele Royal Navy au fost dislocate ca răspuns la incident. Tensiunile în jurul apelor teritoriale din jurul peninsulei din sudul Spaniei erup adesea între nave spaniole și britanice.

Guvernul regional al enclavei britanice îi acuză pe spanioli că au încercat să-şi exercite pe nedrept jurisdicţia în strâmtoare.

Suveranitatea Gibraltarului este subiect de controversă între Londra şi Madrid şi motiv de dispută în acordul pentru Brexit.

Spania a insistat ca Gibraltarul să fie exclus din orice acorduri încheiate între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, după ce aceasta se va retrage din blocul comunitar.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a afirmat că ţara sa sa intenţionează ca după Brexit să-şi relanseze demersurile privind suveranitatea comună asupra Gibraltarului, care este din 1713 teritoriu britanic.

„Orice acord încheiat cu Marea Britanie va trebui să fie însoţit de o notă care să explice că acordul nu afectează Gibraltarul”, a explicat o sursă.

La referendumul din 2016 privind ieşirea din Uniunea Europeană, 97% dintre locuitorii teritoriului au votat în favoarea rămânerii în cadrul blocului, menţionează Reuters.

La sfârşitul lui noiembrie, disputa dintre Madrid şi Londra legată de Gibraltar a pus în pericol încheierea unui acord între Londra şi Bruxelles cu privire la Brexit, dar în ultimul moment s-a ajuns la un compromis.

Partidele conservatoare spaniole au mai lansat un apel Madridului să profite de retragerea Regatului Unit din UE pentru a reitera revendicările Spaniei asupra Gibraltarului. Madridul revendică de mult timp acest teritoriu de 6,2 kilometri pătraţi situat în extremitatea sudică a Peninsulei Iberice pe care l-a cedat în 1713 coroanei britanice. În schimb, Gibraltarul, cu o populaţie de 30.000 de locuitori, doreşte să rămână britanic.

„Cei care în Spania, oricare ar fi apartenenţa lor politică, cred că vom accepta un compromis asupra suveranităţii noastre greşesc. Conceptul de suveranitate partajată sau orice diluare a suveranităţii noastre este o cauză pierdută” sortită eşecului, a declarat Fabian Picardo într-o alocuţiune televizată cu prilejul Anului Nou.

Această idee este „moartă şi îngropată. Dacă cineva se gândeşte să avanseze conceptul de suveranitate comună, călăreşte pe cai morţi. Nu ar trebui să-şi risipească saliva evocând o asemenea absurditate. Nu ar trebui să consume cerneală scriind asemenea absurdităţi. Nici ameninţările, nici incitările nu ne vor face să renunţăm. În această privinţă, Brexitul nu va schimba nimic”, a insistat Fabian Picardo.

Ideea unei suveranităţi partajate nu este nouă, pentru că o propunere în acest sens a fost lansată de Londra şi Madrid în 2001 şi 2002. Ea a fost respinsă de locuitorii Gibraltarului cu ocazia unui referendum în noiembrie 2002.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.