Incredibil! Copilul mort în urma anesteziei de la dentist, ucis de aceeași substanță ca și Michael Jackson

Băiețelul de 4 ani, care a  făcut stop cardio respirator, a fost resuscitat și apoi a  intrat în comă, în urma  unei anetszii generale administrată într-un  cabinet dentar din Pitești, a intrat, miercuri, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, din București, în moarte cerebrală.

La sedarea copilului s-a folosit, potrivit ministrului Sănătății, Victor Costache, propofol, exact aceeași substanță care l-a ucis și pe Michael Jackson.

„În cabinetele stomatologice din România se foloseşte pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să existe autorizație pentru această procedură, şi ea este „o practică”, nu un fenomen punctual.

Este o dramă şi suntem alături de familie. Suntem revoltaţi să ştim că este o practică şi mă bucur că avem şansa să transmitem acest mesaj întregii ţări şi tuturor celor care în cabinete stomatologice folosesc fără autorizare această anestezie generală intravenoasă cu propofol. Din câte ştiu eu a fost un cocktail cu propofol dormicum fără a respecta normele minime de securitate”, „, a declarat ministrul Sănătății.

Propofolul este un medicament sedativ-hipnotic utilizat pentru inducerea anesteziei generale și se administrează intravenos, iar de-a lungul timpului, Propofolul a înlocuit Tiopentalul, un medicament specific pentru sedare ce provoacă o senzație de euforie. Propofolul scade destul de mult tensiunea arterială și încetineşte respirația, motiv pentru care pacienții care îl primesc ar trebui să fie atent monitorizați.

Organizația Mondială a Sănătății l-a inclus pe lista „medicamentelor esențiale”.

Victor Costache a precizat că anestezia generală se poate administra „numai în condiţiile prevăzute legal”, iar substanţa administrată băieţelului poate fi folosită „exclusiv intraspitalicesc” şi nu poate fi utilizată într-un cabinet stomatologic „fără sistem de monitorizare, fără toate circuitele”. De asemenea, ministrul Sănătății a  mai precizat că săptămâna viitoare se va întâlni cu reprezentanții medicilor stomatologi pentru a preveni astfel de accidente şi astfel de practici.

Pe 25 iunie 2009, Michael Jackson a încetat din viață,  la vârsta de 50 de ani, în urma unei intoxicaţii grave cu Propofol, un anestezic pe care îl folosea acasă, ca somnifer, la sfaturile medicului său personal, Conrad Murray.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.