Incredibil! Fizicieni falși, tratau bolnavii de cancer

Dacă despre America se spune că este țara tuturor posibilităților, România tinde să devină țara tuturor diplomelor, un soi de rai al impostorilor. Nu pare imposibil ca, aici, pe plaiuri mioritice, cu ceva bani dați omului potrivit, să-și iei diplomă de astronaut, de neurochirurg, de ce vrei tu. La scurt timp după depistarea parcagiului italian care făcea pe chirurgul estetician, pare că s-a deschis conducta și apar, pe zi ce trece, tot mai mulți impostori din domeniul sanitar. Colegiul Fizicienilor Medicali din România a scos la inveală opt cazuri în care persoane neinstruite corespunzător practicau profesia de fizician medical în sistemul de sănătate din România.

Inginer mecanic, bioinginer sau chimist sunt unele dintre profesiile falşilor fizicieni medicali. Acestora le lipsesc cursurile de fizică nucleară, de dozimetrie, de radiobiologie, fizică aplicată în imaginistica medicală, fizica aplicată în radioterapie, fizică aplicată în radiologie, optică medicală și multe altele, a declarat, potrivit digi24.ro, Digi24 Marin Bodale, vicepreședintele Colegiului Fizicienilor Medicali din România.

Fără noţiuni temeinice de fizică şi cu o pregătire ştiinţifică necorespunzătoare, aceştia lucrau ilegal în spitale şi clinici private din Capitală şi din ţară şi puneau în pericol sănătatea pacienţilor.

Printre atribuţiile şi responsabilităţile fizicianului medical se numără calculul dozei de radiaţie administrate pacientului bolnav de cancer, întocmirea individuală a planului de tratament şi calibrarea calității aparaturii de radioterapie.

Cel puțin șapte dintre cei opt fizicieni medicali care nu au pregătirea corespunzătoare, care au fost identificați de Colegiul Fizicienilor Medicali din România, practică această meserie și în prezent, a spus Marin Bodale.

Ca procedură, acreditarea pentru meseria de fizician medical ar trebui să fie dată de Ministerul Sănătății, dar ei au escaladat această recunoaștere a diplomei, a mai precizat Bodale. Ei trebuiau să meargă la Centrul Național pentru Echivalări Diplome și Recunoașteri din cadrul Ministerului Educației Naționale, dar nu au parcurs această procedură de recunoaștere a diplomelor. „Noi, fizicienii, dacă am dori să fim medici, trebuie să ne adresăm acestei instituții, să facem o echivalare, o aliniere de plan de învățământ cu programa de studii acreditată ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior – n.r.) și apoi să ne spună ce cursuri trebuie să mai urmăm în completare, ca să practicăm profesia de medic”, a explicat Marin Bodale.

El a explicat că programa de fizică medicală pe care ar fi trebuit să o parcurgă acești fizicieni medicali este acreditată de ARACIS.

„Viața pacienților a fost pusă în pericol, precum și siguranța și sănătatea atât a populației, cât și a personalului medical, pentru că fără cunoștințe foarte temeinice de fizică nucleară și dozimetrie nu putem cunoaște ce doză au primit pacienții, dacă li s-a administrat o doză corectă de radiație sau nu”, a subliniat Bodale.

Aceste persoane depistate de Colegiul Fizicienilor Medicali ca fiind fără o pregătire adecvată lucrează sau au lucrat la spitale din București și din țară, de pildă la Spitalul Militar din București, Institutul Oncologic București, Clinica de Radioterapie a Centrului Militar, Spitalul Roșiorii de Vede, Spitalul Blaj, Institutul Oncologic Iași, Spitalul Județean Bacău, precizează digi24.ro.

Ministerul Sănătății cunoaște, de pildă, cazul de la Bacău, mai susține Marin Bodale. Colegiul Fizicienilor Medicali a sesizat atât conducerea spitalului, pentru că în organigramă a apărut un post făcut cu dedicație prin care se solicita fizician medical cu specialitatea în bioinginerie, care nu există în actele legislative ale României, precum și Consiliul Județean Bacău și Ministerul Sănătății, CNCAN și Direcția de Sănătate Publică Bacău, dar nu au luat nicio măsură, a declarat Bodale la Digi24.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.