India renunţă la avioanele ruseşti MiG-29K din cauza unor probleme tehnice

Producătorul avioanelor multirol ruseşti de a patra generaţie MiG-29K şi-a recunoscut vina în problemele reclamate de Marina indiană la aparatele de zbor de acest tip aflate în dotarea sa, scrie lenta.ru, citând revista săptămânală „Zvezda“ („Steaua“). India a decis să renunţe la aceste avioane.

Potrivit „Zvezda“, Marina indiană afirmă despre avioanele MiG-29K primite de la ruşi că sunt „pline de probleme“. Piloţii se plâng mai ales de sistemul de control şi programul simulatoarelor.

„Aterizarea pe puntea portavionului arată de parcă ar fi forţată“, spun piloţii, potrivit revistei. „Avionul are nevoie frecvent de reparaţii“, adaugă ei.

Potrivit directorului Centrului de Analiză a Strategiilor şi Tehnologiilor (CAST), Ruslan Puhov, această poveste din jurul MiG-29K este „foarte neplăcută“. Din acest motiv, compania MiG nu a fost invitată să participe la licitaţia pentru noua aeronavă a Marinei indiene. „Vor participa francezii, suedezii, americanii… Dacă nu vrem să pierdem India, astfel de situaţii nu trebuie să se repete“, a subliniat expertul rus.

În noiembrie, India a decis să renunţe la avioanele MiG-29K. În total, India a deţinut 45 de unităţi MiG-29K livrate de Rusia.

În aprilie, India a suspendat cooperarea cu Rusia în cadrul proiectului FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft), care prevedea crearea, pe baza avionului de luptă Su-57, a primului avion militar indian de a cincea generaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *