Infertilitatea masculină, o afecţiune greu de acceptat pentru bărbaţi
Ca şi în cazul femeilor, cauzele ce determină infertilitatea ţin de un spectru larg de factori predominant patologici, dar şi psihologici. Vestea bună este că există o serie de metode terapeutice ce pot rezolva problema.
Văzută prin prisma masculină, infertilitatea devine o problemă mai delicată şi mai greu de acceptat, în cea mai mare parte din cauza prejudecăţilor şi asocierii imediate, dar greşite, cu impotenţa.
Ce o generează
Ca şi infertilitatea feminină, cea masculină poate fi generată de detechilibre hormonale, probleme fizice sau psihologice. De asemenea, stilul de viaţă joacă un rol important. O altă cauză importantă a infertilităţii masculine, dar nu singura, este varicocelul, reprezentat de vasele dilatate de pe scrot, care pot duce la reducerea numărului şi calităţii spermatozoizilor. Alte cauze pot fi infecţiile cu transmitere sexuală (Chlamydia, gonoreea etc),antecedente de oreion cu afectare testiculară, blocaje în conductele ce transportă sperma, dezechilibre hormonale, anumite medicamente, defecte cromozomiale şi tumori testiculare. “De cele mai multe ori, infertilitatea masculină nu are simptome evidente, cu excepţia inabilităţii de a concepe un copil. Uneori însă infertilitatea este semnalată prin disfuncţii sexuale, durere sau umflare în zona testiculară, pilozitate facială şi corporală redusă şi o producţie de spermă sub nivelul normal”, explică dr. Daniel Damian, medic primar urologie cu specializare în andrologie, infertilitate, chirurgie reproductivă şi endourologie, de la Gynera Fertility Center.
Patru mari probleme
Oligozoospermia – reducerea numărului de spermatozoizi din spermogramă şi poate genera tulburări la nivelul actului sexual şi modificări în zona testiculară
Astenozoospermia – dificultatea spermatozoizilor de a se deplasa
Teratozoospermia – consta în prezenţa unor spermatozoizi cu morfologie sau structura alterată
Azoospermia – constă în absenţa spermatozoizilor din lichidul seminal la ejaculare
Metode de tratament
- Chirurgie – pentru repararea vaselor dilatate de la nivelul scrotului (varicocel)
• Medicamente – acestea pot ameliora ejacularea retrogradă.
• Reproducerea asistată – în funcţie de afecţiunea ce determină infertilitatea, realizarea fecundării se face prin: inseminare artificial, fertilizare in vitro şi injectare intracitoplasmică a spermatozoizilor.
50 la sută dintre cuplurile care întâmpină dificultăţi în conceperea unui copil au această problemă din cauza infertilităţii masculine